Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Spontandans och fest hela natten – så blir klubbåret 2020

Dansa på nya platser, festa hela natten och se festivalen Summerburst gå i graven. Allt om Stockholms klubbreporter Mats Wurnell tar en titt i spåkulan och listar 2020 års klubbtrender.
Allt om Stockholms klubbreporter Mats Wurnell tar en titt i spåkulan och listar 2020 års klubbtrender.

Dansa på nya platser, festa hela natten och se festivalen Summerburst gå i graven. Allt om Stockholms klubbreporter Mats Wurnell tar en titt i spåkulan och listar 2020 års klubbtrender.

ANNONS

1. Mer klubbande på oväntade platser

Det pågår ständigt en jakt på nya klubblokaler och nu känns det äntligen som att både arrangörer, fastighetsägare och staden öppnat upp för att tänka nytt. Jag tror inte det är omöjligt att vi under 2020 kan dansa loss i parkeringsgarage, shopping-gallerior och andra lokaler som med fördel kan nyttjas för musik- och klubbändamål när de inte används till något annat.

Inför 2019 förutspådde
jag att nattklubbarnas
öppettider skulle
hamna på agendan,
och så blev det.

2. Nattklubbarna får ha öppet längre

Inför 2019 förutspådde jag att nattklubbarnas öppettider skulle hamna på agendan, och så blev det. Nyligen stod det ju klart att Stockholms får sin första 07-klubb (dock utan starköl och sprit) och jag tror att fler etablissemang kommer att följa i samma fotspår. Jag hoppas även på att fler 03-ställen kan tillåtas ha öppet till 05.

Jag tror och hoppas att
vi under 2020 får dansa
mer till house men även
till drum and bass,
jungle, UK garage
och annat.

3. Mer varierad klubbmusik på dansgolven

Techno-musiken har dominerat stans klubbscen de senaste åren, och kommer nog även fortsättningsvis vara förstahandsvalet för många danssugna. Dock finns det en stor skara klubbgäster som törstar efter variation, så jag tror och hoppas att vi under 2020 får dansa mer till house men även till drum and bass, jungle, UK garage och annat.

4. Större åldersspridning på stans nattklubbar

90-talets klubbkids är tillbaka på stans dansgolv, och dagens 30- och 40-åringar väljer att kombinera karriär och familj med helgnätter i klubbmiljö. Resultat är en hälsosam åldersspridning där en 20-åring kan ses dansa bredvid någon som är nästan tre gånger så gammal. Underbart!

5. Fler klubbar och fester för vänner och bekanta

Det har dykt upp många småskaliga fest- och klubbinitiativ som nästan uteslutande riktar sig till arrangörernas vänner och bekanta. Dessa intima satsningar känns som en välkommen motreaktion på större klubbevenemang, och kan även vara en bra plats för att testa sig fram med nya koncept och idéer som sedan kan nå den stora massan.

6. Mer dans på stans restauranger och pubar

Denna rubrik fanns även med i förra årets trendspaning. Nu har det snart gått fyra år sedan riksdagen beslutade att det mossiga danstillståndet ska skrotas. Frågan har därefter utretts samt skickats på remiss, och ett nytt lagförslag föreslogs träda i kraft maj 2019. Detta skedde dock inte. Men skam den som ger sig, kanske är det dags nu?

7. Slutet för Summerburst?

Klubbmusikfestivalen Summerburst såg dagens ljus 2011 och var under många år ett mäktigt flaggskepp som framgångsrikt lyfte fram den mer kommersiellt gångbara EDM-musiken, och väckte samtidigt mångas intresse för klubbmusik i allmänhet. Idag känns festivalen inte lika relevant, så kanske är det dags att vända blad och använda resurserna till något mer spännande och nyskapande?


Stockholm, Sverige