Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Rapparen Erik Lundin: Jag räcker, det är allt

Erik Lundin kommer ut med en ny skiva den 15:e mars.
Den 13 april spelar Erik Lundin på Vasateatern.

Med debut-EP:n Suedi och uppföljaren Välkommen hem blev Erik Lundin ortens ambassadör.
Sedan kom livet och döden emellan.
Nu är rapparen tillbaka med debutalbumet Zebrapojken.
– Det är en randig platta, säger den turnéaktuella artisten.

ANNONS

Erik Lundin, klädd i Adidas-stripes och keps, sätter en basketboll i korgen nere i spelarkaden i Vällingbykrogen Gnarly Markets källare.

– Jag har bott i Vällingby sex år. Jag och mina polare brukar spela biljard och shuffleboard här, säger 36-åringen som blev ett namn på mångas läppar när han släppte sin första EP på svenska, Suedi, 2015.

Jag skulle aldrig mer vara fattig

Erik Lundin

Han rappade tidigare på engelska under artistnamnet Eboi, men det var när han skiftade språk till svenska som genombrottet kom.

– Jag har aldrig tvekat en sekund på att jag hade det som krävdes. Innan jag började skriva har jag alltid lekt med ord. Men det var först när jag var klar med min utbildning som jag började satsa på musiken seriöst. Det var självklart för mig, för jag visste att jag skulle aldrig mer vara fattig.

Prisregn

Priserna haglade över Erik Lundin, och hans texter om identitet, ekonomi, kamp och strävan i en ung svart mans liv i samtidens Sverige hyllades.

Drygt ett år senare kom nästa EP, Välkommen hem, och 2017 stack han ut på turné med Håkan Hellström.

Sedan kom livet och döden emellan, och fansen som väntade på debutalbumet fick hålla till godo med enstaka låtar och samarbeten. Fram tills nu.

– Karriären var på topp, men samtidigt var det många människor omkring mig som dog, säger Erik Lundin.

ANNONS

Erik Lundin kommer ut med en ny skiva den 15:e mars.

Erik Lundin i spelarkaden på Gnarly Market i Vällingby där han brukar hänga med polarna.

Randig sorg

Samma dag som han varit på sin systers killes begravning stod han på scen med Håkan. De tvära kasten mellan sorg och glädje har format den nya plattan och någonstans där bland alla begravningar växte också albumtiteln Zebrapojken fram.

Har inte mycket av det lilla som jag känner kvar. Och fast jag lider av det än idag. För jag går sönder så jag stänger av

Ur låten Nu dom frågor

Efter begravningen, som lämnade Eriks systerson faderlös, talade Eriks mamma med prästen om hur barn uppfattar sorg randigt. Ena stunden är de ledsna och lever i sorgen, den andra skuttar de över till glädjen. Beskrivningen satte sig i Erik Lundin.

– Ett halvår senare, på min brors sambos begravning, pratade jag med en psykolog om Zebragruppen, som hjälper barn som varit med om traumatiska upplevelser. De kallades för Zebrabarn. Jag tyckte att det stämde väldigt bra överens med min egen uppväxt, mitt liv och inte minst det som jag har tvingats tackla med framgång kontra bortgång.

Känslorna är randiga, men för varje dödsbesked blir smärtkontot allt mer övertrasserat, förklarar han.

– Man stänger av och det gör att man känner sig som mindre människa. Så jag försöker leva i sorgen, samtidigt försöker jag leva i stunder av glädje, utan att ursäkta mig eller känna skuld. Jag vill verkligen inte hamna i en konstant gråzon.

En klok mamma

Det återspeglas även i texterna på den nya plattan där Erik Lundin lyfter ämnen som psykisk ohälsa, segregation, makt och förlust, men också hyllar livet. Och inte minst mamma Eva-Lena.

Vad är det Ibrahima? Var inte orolig, det kommer att bli bra. Det finns en mening med allt som händer. Bry dig inte om vad folk säger eller vad folk gör. Följ ditt hjärta och det som är ditt innersta jag och det kommer gå så bra för dig i livet

Eva-Lena i låten Vi kunde ha dött hundra gånger

– Mor min är klok. Hon låter precis som hon gjorde när hon pratade med mig när jag var yngre och än idag. Hon har nog hindrat mig från att förlora förståndet många gånger. Farsan också, säger Erik Lundin.

Pappas vaggvisa

På plattans sista låt Jag Räcker, som handlar om psykisk ohälsa, hörs också hans pappas Momodous stämma. Hooken är den gambianska vaggvisan Sona Mariama som han brukade sjunga för Erik som liten.

– Den är en trygghet. Jag har känt mig otillräcklig i och med framgången, när jag inte hunnit träffa vänner och familj så mycket som jag velat. Men jag har det som ett mantra: Jag räcker, det är allt.

Zebrapojken släpps den 15 mars och den 13 april spelar Erik Lundin på Vasateatern. 

Fakta

Spelar på Vasateatern den 13 april

Namn: Ibrahima Erik Lundin Banda.

Bor: Vällingby.

Född: 24 september, 1982.

Uppväxt i: Husby och Bromsten.

Aktuell: Släpper debutalbumet Zebrapojken, som kretsar kring Erik Lundins egna personliga berättelser, den 15 mars. Spelar på Vasateatern den 13 april.

Vällingby, Stockholm, Sverige