Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Han drar igång en könsrocksfest på Kraken

Trehjuling och öl signalerar nivån för kvällen.
Trehjuling och öl signalerar nivån för kvällen.

Unik svensk musikgenre hyllas i Slakthusområdet när könsrocken får en egen festival.
Nivån kan i bästa fall beskrivas som barnslig.
– De som vill bli kränkta kommer att bli det, säger arrangören Ivar Johansson.

En ventil för att få vara absurd eller den lägsta nivån av musik? Begreppet Könsrock, eller Snuskpop är ett samlingsnamn på en musikstil med ord vi andra sällan vill ta i munnen; bajs, fitta, runka och kuk.

Nu vill arrangören Ivar Johansson hylla genren på riktigt och drar igång vad han tror är landets första könsrocksfestival.

Fakta

Röven i fokus

Runkfunk, snuskpop eller könsrock. Kärt barn har många namn. Det gemensamma för genren, om det ens är en egen genre är att texterna behandlar snus, porr, incest etcetra på ett väldigt explicit sätt. Banden ska gärna inte sjunga om någonting annat än just detta.

Även om Onkel Kånkel ses som pionjärer och det första könsrocksbandet så menar Ivar Johansson att traditionen är lång äldre än så:

– Vi har Tom Zacharias skivor från 70-talet om incest, och Jonny Bodes Bordellmammans visor från 1968. Men att i poesi och musik ta fula ord i mun, är ju urgammalt.

Artister som spelar: Ånkel Bäver (C)CCpn Unlimited, Finn Zetterholm, Pung Floyd, The Errols, Vrävarna.

19.30 Ånkel Bäver
20.30 (C)CCPn Unlimited
21.30 Finn Zetterholm
22.30 Pung Floyd
23.30 The Errols
00.30 Vrävarna

Debaser sa nej

Festivalen går av stapel på Kraken i Slakthusområdet 24 februari. (Debaser tackade nej).

Alla som hört band som Vrävarna, Eddie Meduza eller Onkel Kånkel vet att det är lätt att beskylla könsrock för att vara misogyn och homofob med texter som klankar ner på svaga grupper i samhället.

– i detta väldigt känsliga och lättkränkta tidevarv är det viktigt att få skoja om det mesta. Men viktigare än någonsin är att bedriva källkritik och titta på avsändarens syfte. De flesta blir faktiskt glada när jag delar ut flyers för festivalen. Vissa vill stanna upp och prata om sina Onkel Kånkel-upplevelser, säger Ivar.

Satir och källkritik

Ivar återkommer till avsändaren. Att Eddie Meduzas texter handlar om att supa, svina och runka ensam bottnar i hans uppväxt kantad av misshandel, alkohol och pennalism. Onkel Kånkels texter ser han som ren satir, även om den är äcklig och omogen.

– Satirgruppen Grotesco använder homosexuella i låten ”Det är bögarnas fel” och då viker sig hela landet av skratt. De har skapat en plattform i samtiden, vilket gör att de flesta förstår att detta är på skoj. Humor är delvis en färskvara och det är möjligt att könsrockens humor är något daterad, säger Ivar.

Ändå ville du göra den här festivalen? 

– Ja, jag tycker att den förtjänar en plats i rampljuset. För mig handlar det inte om att förnedra någon. Utan bara om att ha fantastiskt omoget kul och många gånger är texterna, trots att de är snuskiga, väldigt underfundiga.

Vem tror du är en typisk besökare här? 

– Dels folk som har ett specialintresse, och dels de som vill leva ut vissa inre känslor. Även om det är mest Stockholmare, eftersom festivalen är här, vet jag att vi lockar folk från hela landet.

Få kvinnor är står på scen den här kvällen. Är könsrocken väldigt grabbig? 

– Jo, så är det, i alla fall på ett ytligt plan. Fast kvinnor kan också vara fula i mun. Inför festivalen har jag kontaktat många artister, även kvinnor. Till exempel Lilla Lovis, men hon pausar från turnerandet. Bandet Kaffeflickorna från Göteborg, var också påtänkta, men det blev inte så den här gången.

Har du något eget favoritband i genren? 

– Jag lyssnar ju inte på detta dagligdags. Men Onkel Kånkel är ledstjärnan. Och Finn Zetterholms och Bengt Sändhs klassiska skiva ”Folklår” med drängkammarvisor är ett roligt och viktigt tidsdokument. Nya bandet Pung Floyd, som gör scendebut på den här festivalen, ska bli kul att se.

Se SVT Kobras inslag om Könsrock här:

Kraken, Rökerigatan, Johanneshov, Sverige