Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Ken Ring kommer till Konserthuset

Ken kommer hem till Stockholm.
Ken kommer hem till Stockholm.

Ken är på akustisk turné som han själv har arrangerat. 40 spelningar runt om i landet.
Nu kommer han hem till Stockholm för en spelning på Konserthuset.
– Stockholmsspelningen kommer att bli den absolut mest minnesvärda spelning som jag kommer att göra, säger han.

Ken Ring drömde om att göra en akustisk turné, så när tiden var rätt valde han att sätta ihop den själv. Han har både producerat, arrangerat och bokat lokaler för alla föreställningarna av ”En musikalisk upplevelse”. En turné som inte blir den sista han gör.

– Jag har fått mersmak för att göra en riktig avskedsturné någon gång i framtiden, men det är inte än, säger Ken Ring.

Stockholm i april

Den 15 april når turnén Stockholm och Konserthuset – en speciell spelning för Ken Ring.

Väldigt, väldigt speciellt att spela på Konserthuset

Ken Ring

– Det kommer ju att vara mitt i hjärtat av Stockholm där jag har sprungit sedan jag var barn. Jag har levt på gatorna i Stockholm, jag har mina rötter i Stockholm, jag har gjort låtar om Stockholm – det kommer att bli väldigt, väldigt speciellt att spela på Konserthuset i Stockholm, säger han.

Vän blev mördad

Och spelningen på Konserthuset kommer att bli speciell på flera olika sätt. Dels kommer både barn, syskon och vänner att sitta i publiken, dels har han tillbringat mycket tid utanför när han var yngre.

– Att spela där blir väldigt speciellt. Jag har spenderat väldigt mycket tid på Stockholms gator. En nära vän blev mördad ett stenkast från Konserthuset, och själv har jag hängt utanför med polarna på nätterna, säger han.

Hårdare klimat i dag

Även om Ken inte bor kvar i Hässelby, så är det där en stor del av hans hjärta finns, och i slutet av februari släppte han låten ”Hässelby gård”.

– Många av mina vänner bor kvar och jag har alltid umgåtts med folk från Hässelby och har en relation med mina gamla vänner. Jag är i Hässelby ganska ofta, och min son har spelat i Brommapojkarna i flera år. Hässelby är en del av mig.

Hjärtat i orten

Men trots att hjärtat finns i förorten ser Ken Ring samtidigt hur livet där har förändrats sedan han själv var ung; hur det har blivit hårdare.

– Vi går mot en mörk tid ute i förorterna. Det är mindre folk som lyckas, det är mindre arbetstillfällen och mindre vikt läggs vid utbildning. Samtidigt kan många människor se en annan enkel väg att leva och ta in pengar på.

– Vissa människor är dömda till att leva ett sådant liv, men det är väldigt många som hakar på utan att egentligen behöva det.

Hässelby är en del av mig

Ken Ring

Han berättar hur han när han var yngre hamnade snett för att han ville överleva och ha ett värdigt liv, men hur han ser att detta har förändrats i samhället i dag.

– I dag känns det som att mer än hälften av alla som är i den atmosfären inte ens behöver vara där egentligen. Det har blivit som en dyrkan av det mörka och en dyrkan av att misslyckas, säger han.

”Drömmen är borta”

Samhället och det allt hårdare klimatet i Sverige är en av anledningarna till att han trivs så bra i Kenya.

– Där är den tuffaste killen i klassen den som har bäst betyg och som det går bäst för. I Sverige är det tvärtom: den som det går sämst för är den som är tuffast i gänget och den som har väldigt mycket problem anses cool och häftig.

– Det är tragiskt. Jag har levt i den kriminella verkligheten hur länge som helst, men det känns fortfarande tragiskt att det ska var någonting att dyrka.

Han berättar hur han som ung drömde om att ta sig ut ur det destruktiva liv han levde. Hur han gick genom villaområdena och drömde om att kunna köpa ett hus. Och hur han ser att också det har förändrats bland unga i dag.

– I dag är den drömmen borta och man är stolt över att vara den som misslyckas. Jag tycker att det är tråkigt, säger han.

Fast punkt i Sverige

Men än har han inga planer på att lämna Sverige för Kenya på heltid.

– Jag kommer aldrig att lämna Sverige eftersom jag har barn och familj och min fasta punkt här, men jag har inga planer på att sitta gråhårig i en gungstol och tyna bort ensam i ett hus i Stockholm. Då sitter jag hellre i min hemby i Afrika.

Planen för den närmaste tiden är dock att vara ledig, så snart turnén är avslutad.

– Jag tänkte vara ledig i ett år. Stänga ner mina sociala medier och allting. Bara leva för min familj i ett år och inte vara i offentligheten överhuvud taget. Bara resa runt, se lite nya platser; ta ungarna över axeln, hoppa i kappsäcken och dra.

Sofie Tagesson

Konserthuset, Hötorget, Stockholm, Sverige