Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

”Jag både älskar och hatar bokrean på samma gång”

Jesper Wallén krönika om bokrean 2020.
Jesper Wallén vill att fler ska handla böcker – men kanske inte när han gör det.

I dag drog bokrean igång. Allt om Stockholms reporter Jesper Wallén var ute tidigt för att leta fynd – och han var inte ensam.
Först blev han glad över att så många ville köpa böcker en grå tisdagsmorgon, men snart förvandlades glädjen till irritation...

ANNONS

Klockan är några minuter efter sju på tisdagsmorgonen. Jag kommer halvspringandes på Götgatan i riktning mot Medis.

Mitt mål: Att hinna med en 20-30 minuter på bokrean innan jobbet.

Jag rusar in i min favoritbokhandel och den är, till skillnad från alla andra gånger jag är där, nästan full.

Värmen sprider sig i bröstet och det rycker i mungiporna på mig.

Fjärilar i magen

Jag försöker röra mig igenom folkmassan. Trångt är det. Flera av oss bär ryggsäck, troligtvis innehållande datorer och matlådor, bevis på att det är en vanlig vardag, inte den högtidsdag det är i mitt huvud.

Redan under gårdagskvällen började min puls stiga och mina tankar segla iväg. Jag upplevde en glädjefylld nervositet inför att bokrean skulle starta om några timmar. När min flickvän somnat låg jag vaken och planerade vilka böcker jag skulle köpa.

I bokhandeln har jag nu nästan nått fram till hyllan jag målmedvetet rört mig mot. En yngre kvinna tar upp stor plats framför hyllan. Hon tittar intensivt, så pass intensivt att hon inte tycks inse hur mycket plats hon tar upp från oss andra.

Jag passar då på att titta runt. Vilka är här? En blandad skara skulle jag säga. Inför bokrean skämtade jag om att det bara skulle vara jag och en massa pensionärer, men gläds nu av det faktum att jag inte är yngst i lokalen. En grupp killar i gymnasieålder visar upp sina fynd för varandra strax bakom mig. Det rycker ytterligare i mina mungipor.

Jag försöker nu återigen ta mig fram till hyllan. Den intensivt stirrande kvinnan är kvar och ytterligare två personer bredvid henne försöker kolla vad som finns, trots att hon inte riktigt tillåter dem.

ANNONS

Min irritation väcks till liv och mungiporna ändrar riktning.

Jag känner nu av den oerhörda värmen i den trånga butiken. Folk vill förbi mig, jag står och lutar mig och kliver åt olika håll för att inte vara i vägen. Min ryggsäck slår i andra ryggsäckar.

Svetten börjar rinna, butiken blir trängre för varje sekunder känns det som och kvinnan fortsätter agera som att hon är ensam i butiken.

Min irritation väcks till liv och mungiporna ändrar riktning.

Bokreans verklighet – som jag lyckats förtränga – gör sig påmind.

Femton minuter senare är jag ute ur butiken, stressad med bara några enstaka böcker i en papperskasse. Jag rör mig mot tunnelbanan med en ambivalent känsla i kroppen.

Jag blir spralligt glad av att se så många vilja köpa böcker klockan sju på morgonen en tisdag i februari. Men samtidigt inser jag att jag vanligtvis gillar att spendera tid i bokaffärer just av den anledning att de tenderar att vara ganska tomma.

Så jag vill se ett ökat stöd för fysiska bokaffärer och antikvariat. Men jag skulle uppskatta om ni inte valde att handla litteratur när jag själv gör det.

Stockholm, Sverige