Babak styr saffransfestival på Bistro Casper i Vasastan
Babak Kharazmi styr saffransfestival.
Babak Kharazmi styr saffransfestival.

Babak styr saffransfestival i Vasastan

Krog 

Saffransälskare? Nu kan du äta ett helt julbord präglat av kryddan. Vasastanskrogen Bistro Casper drar igång en saffransfestival.
– Jag är besatt, säger ägaren Babak Kharazmi.

ANNONS

Babak Kharazmi, mannen bakom den numera nedlagda persiska restaurangen Kharazmi som nominerats till Gulddraken och årets smaksättare, driver Bistro Casper på Dalagatan.

Köket är internationellt, med mat från hela världen, men den här julen har Babak tagit inspiration från sitt persiska ursprung och dragit igång ett annorlunda julbord. Här präglas både mat och inredning av saffran.

Alltid gillat att ha saffran i mat och drinkar

– Under nästan tio års tid har jag rest till områden i Iran och Spanien där man håller på med saffran: odlar, plockar och lagar mat med saffran. Jag har alltid gillat att ha det i mat och att göra drinkar med lite lagom smak av saffran, säger han.

Under saffransfestivalen kommer gästerna att få prova på en mängd rätter som fått en extra touch av den exklusiva kryddan. Den kommer bland annat att finnas i potatisgratänger, sill, majonnäs, honung och knäckebröd.

Med rådgivning från kockar i de områden Babak Kharazmi besökt har han även provat sig fram för att hitta viner som passar till – men det finns också ett gäng drinkar på menyn som följer temat.

Hur låter en GT med en touch av saffran, en saffransdraja (en variant på Dry martini), en saffransmojito eller kanske en saffransshot?

”Du känner smaken men det tar inte över”

Den som är orolig att kryddan ska ta över hela smakupplevelsen kan dock vara lugn.

– Vi använder saffran hemma under hela året. I Sverige är man mer van att använda det under en kort period och att smaksätta väldigt kraftigt, medan vi använder det lite mer försiktigt. Du känner smaken men det tar inte över, intygar Babak Kharazmi.

Det är första gången som Bistro Casper anordnar en saffransfestival, men blir det lyckat utesluter han inte att det blir fler tillfällen.

När: Saffransfestivalen pågår mellan den 15 november och 22 december.
Var: Bistro Casper, Dalagatan 44 i Stockholm.

Stimmigt men avspänt på nya bistron

Våra bästa helgtips direkt 
i mejlen – varje fredag!

Läs fler krogartiklar

Philippe Simon öppnar delikatessbutik på Karlaplan
Krog

Franskt så det förslår på Östermalms nya deli

Tong ligger på Hornsgatan 66
Krogtest

Raka smaker på Söders nya kinahak

Krog

Stor guide: Här äter du stans bästa poké bowl

Konsert

Duo öppnar Dramatens bar igen

De fem
Drinken

Veckans drink: De fem

Krog

Sayan Isaksson öppnar krog i köpcentrum