Stockholmsfysiker gör landets bästa GT – Allt om Stockholm
Martin Johansson gör landets bästa amatör-GT.
Martin Johansson gör landets bästa amatör-GT.

Stockholmsfysiker gör landets bästa GT

Bar 

Stockholmsbon och fysikern Martin Johansson blandar landets bästa amatör-GT. Allt om Stockholm ringde upp för att fråga: Hur får man till en riktigt god drink? Svaret var enkelt...

ANNONS

Förra lördagen avgjordes tredje upplagan av Schweppes tävling Sveriges Bästa Gin & Tonic. Bland amatörbidragen var det Martin Johanssons GT ”Midnattssolsdrömmande Rabarber” som tog hem guldmedaljen.

Till vardags jobbar 30-åriga Martin Johansson, som ursprungligen kommer från Kiruna och är plasmafysiker i grunden, som VFX Engineer på spelföretaget EA DICE i Stockholm.

Vad gör en VFX Engineer? 

– Jag är specialeffektsingenjör, så jag gör mycket explosioner och laservärd. Just nu jobbar vi med det nya Star Wars-spelet.

Hur blev du så duktig på att blanda drinkar? 

– Mycket hemmafester. Jag gillar att hitta nya smaker, blanda tidigare smaker och utveckla dem med mer lappländska nyanser. På hemmafester är det ofta ett rätt begränsat utbud så man måste vara ganska kreativ. Då blir man bra på att hitta nya goda smakkombinationer.

Har du någon nytta av dina kunskaper inom fysik när du skapar en ny drink? 

– Absolut. I fysikutbildningen är det ju mycket ekvationer, ellära och kemi och sådant också, så det använder jag för att hitta nya konstellationer. Få in lite elektricitet i drinkarna och sånt.

Elektricitet i drinkarna, kan du utveckla det?

– Jag experimenterar ganska mycket med eld och explosioner i drinkar. En variant är att man elektrifierar glaset med metaller. Så det blir lite som statisk elektricitet när du dricker, det sticker och sprakar i munnen kan man säga. Det är spännande.

Hur gick det till när du skapade vinnardrinken? 

– Jag ville hålla den ganska sann till en vanlig gin och tonic, men ha en lappländsk variation på den. Det fick jag till med saker som är närodlade i Norrland, björksav från fjällbjörk och färsk rabarber, som är mycket sommar för mig. De passar väldigt bra ihop också.

Vilka är dina bästa tips till den som vill blanda en god drink? 

– Det skulle väl vara att experimentera. De flesta har ju ganska udda spritsorter hemma som de aldrig använder, så var lite utmanande och hitta den där konstiga spriten som blivit stående och försök hitta några nya saker att kombinera den med.

Martins Midnattssolsdrömmande Rabarber-GT

Ingredienser

Färsk rabarber
4 cl gin (VOR eller Hendrick’s)
1,5 cl rabarberlikör
3 cl björksav
En klyfta citron
Schweppes Indian Tonic
Björkblad
Is

Tillagning 

Ta ett stort kupglas på fot och fyll det med is. Hyvla rabarbern i tunna skivor och tag en handfull björkblad. Lägg allt i en shaker. Ge en liten färsk rabarberskiva och ett björkblad till din gäst för att dofta och smaka på som en vänlig gest. Addera rabarberlikör, björksav, gin samt pressad citron i shakern. Muddla ingredien- serna, fyll upp shakern med is och rör om tills allt är väl kylt. Häll bort isen från glaset och tillsätt färska rabarberstrimlor och ny is. Sila ner drinken i glaset och fyll upp med Schweppes Indian Tonic och ge drinken en snabb omrörning. Dra en färsk rabarberskiva runt glasets kant samt garnera med ett björkblad på toppen.

Juryns motivering

Årets vinnare i amatörklassen är en kolossalt genomtänkt kreation med hög verkshöjd. Alla ingredienserna samspelar i harmoni med varandra och drinken lyckas med konststycket att vara både nyskapande och lojal till originalet på en och samma gång. En norrländsk ört med rabarber och björkar som förstärker smakupplevelsen och resultatet är en riktig fullträff.

Våra bästa helgtips direkt 
i mejlen – varje fredag!

Här hittar du fler barer

Nya nöjessatsningen Vinterterrassen bjuder på både underhållning och utsikt
Bar

Ny klubbsatsning med milsvid utsikt

Bar

Speeddejta med hjälp av spansk erotisk dryck

Bar

Han startar fransk vinfest i Stockholm

Bar

Nu blir Mikkeller bar ännu danskare

Bar

Bärs från Colorado på 14 Stockholmskrogar

Bar

Finsk juicebar öppnar i city