Björn Frantzén har tre Michelinstjärnor men inget kollektivavtal
Frantzén: Tre våningar, tre stjärnor men inget avtal.
Frantzén: Tre våningar, tre stjärnor men inget avtal.

Stans dyraste krog saknar kollektivavtal

Krog 

Tre Michelinkrogar i Stockholm saknar kollektivavtal för sina anställda, enligt en undersökning som tidningen Hotellrevyn gjort.

ANNONS

Enligt en undersökning som facktidningen Hotellrevyn har gjort saknar landets enda trestjärniga restaurang kollektivavtal för sina anställda. Björn Frantzéns restaurang Frantzén sticker därmed ut från mängden. Förutom Frantzén är det är bara Sushi Sho och Volt av stjärnrestaurangerna i Stockholm som skippar avtal, enligt Hotellrevyns undersökning.

Djungels lag

Det är något som Hotell- och restaurangfackets avtalssekreterare Per Persson reagerar på. I en intervju med Hotellrevyn säger han att:

–Det är högst anmärkningsvärt. En restaurang som ligger i toppskiktet men som inte vill ta ansvar för sin personal eller för branschen i stort. Om inte ens de främsta restaurangerna kan ta ansvar sänder det ut signalerna att det råder djungelns lag i restaurangbranschen.

”Facket för svagt”

Volt, en av krogarna som valt att teckna avtal menar dock att facket inte är tillräckligt professionella.

–  När vi anställer vår personal så är en av de första sakerna som vi berättar om varför vi inte är anslutna. Det är absolut inget som vi hymlar om varken för anställda eller utåt. Utan ett medvetet beslut. Vi tycker helt enkelt att restaurangfacket är en för svag organisation för restauranganställda och något som vi inte vill vara en del av. Vi har istället valt att teckna avtal med Fora för de anställda, allt vad det gäller försäkringar och tjänstepension då vi tycker att det är väldigt viktigt, skriver Peter Andersson, en av ägarna och grundarna till Volt. 

Inte acceptera låg lön

Ett kollektivavtal är ett avtal mellan fackföreningar och arbetsgivare som bland annat bestämmer lägstanivålöner, förmåner och anställningsvilkor. Något förenklat kan man säga att en viktig anledning till att kollektivavtal finns är för att  arbetsgivaren inte ska kunna ge jobben till de som går med på den lägsta lönen eller de sämsta villkoren.

Våra bästa helgtips direkt 
i mejlen – varje fredag!

Läs fler krogartiklar

Krog

De tar pizzafesten till Östermalm

Kafé

Våffelresan – här hittar du stans godaste

Mixgrill
Krogtest

Det libanesiska köket på ett bräde

Krog

Danyel Couet öppnar eget mini-imperium

Delar av Yuc-teamet. Faje Gani, Pierre Jacob, Anette Bodenfors och Sheda Shiltagh
Krog

Latinamerika möter Asien på nya Yuc i City

Anna Lallerstedt öppnar snart restaurang i Basaren
Krog

Lallerstedts käk ska locka folk till Kungsholmen