Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Stjärnkocken bytte fine dining mot bullbak

Klappa takten alla bagarbarn...Daniel Lindeberg, stjärnkonditor, inför kanelbullens dag.
Klappa takten alla bagarbarn...Daniel Lindeberg, stjärnkonditor, inför kanelbullens dag.

Daniel Lindeberg, tidigare stjärnkrögare och chefskonditor på Wienercaféet, lämnade innerstan för att öppna eget i Orminge .
Här kan han satsa på det fikabröd han älskar allra mest, bullar, bullar och åter bullar.

ANNONS

En av årets stora fikadagar väntar runt hörnet. Den 4 oktober är det dags för kanelbullens dag. Och i Nacka bor en av Sveriges främsta bagare med ett gediget restaurang-cv, Daniel Lindeberg, ägare till Lindeberg bageri och konditori.

Jobbade med Frantzén

Han har varit med och drivit Michelinkrogen som Frantzén/Lindeberg och var chefskonditor på Wienercaféet under sin karriär, men för ett par år sedan fick det vara nog och lämnade innerstans topprestauranger och öppnade ett bageri i Orminge centrum istället.

– Jag har gjort vändan med fine dining och jag var klar med det.  Jag ville öppna ett eget litet franska lantligt bageri istället, där folk kan komma och ta sin morgonmacka och kaffe, det är betydligt roligare, säger Daniel Lindeberg.

Daniel Lindeberg gör verkligen skäl för t-shirtens tryck. Konditoriet har väldigt många olika typer av bullar, alla präglade av Lindebergs egna bullstil, ”våra bullar är lite sötare jämfört med andra”, säger han. Foto: Stefan Källstigen.

Expert på bullar

Min favorit är kardemummabullen

Daniel Lindberg

Förra året släppte Daniel bakboken Bullar, en bok helt dedikerad till ett av de mest klassiska fikabröden. På konditoriet är det bullar som säljs mest, i synnerhet i samband med kanelbullens dag. Det är de klassiska bullarna som är Daniel Lindebergs egna favoriter. Men utöver kanel- och kardemummabullarna finns det alla möjliga sorter, exempelvis vaniljbullar toppade med vaniljsalt.

ANNONS

– Jag älskar bullar och min favorit är kardemummabullen. Än så länge har vi inte märkt av kanelbullens dag riktigt, mer än att några har kommit in och sagt att de vill köpa på grund av att det är kanelbullens dag. Den borde inte vara på ett datum utan typ mer första tisdagen i oktober, det vore bättre.

Kanelbullens dag. - Daniel Lindebergh Orminge

En kanelbulle med lite mandel. ”Bara kanelbulle blir lite tråkigt”, säger Daniel. Foto: Stefan Källstigen

Kanelbullens dag har kommit starkt de sista åren. Kommer den att bli större än semmeldagen?

– Nej aldrig, de spelar inte i samma liga, det är inte ens på samma planet. Fettisdagen är verkligen den stora dagen. Jag försökte en gång skämta med några på fettisdagen och sa, ”ska ni inte ha en kanelbulle” Det var inte ens kul, liksom.

Hur gör man för att baka en riktigt bra kanelbulle?

– Det ska vara extra allt, mycket smör och socker. Sedan gäller det att få en bra glutenutveckling och att inte underjäsa degen. Det är ett misstag som många gör.

Orminge Centrum, Orminge Centrum, Saltsjö-boo, Sverige