Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

Här är kokboksförfattarens bästa vegoställen

Mattias Kristiansson listar vegetariska hotspots.
Mattias Kristiansson listar vegetariska hotspots.

Var i stan hittar du god vegetarisk mat? Det vet vego-kännaren Mattias Kristiansson som listat Stockholms bästa vegetariska hotspots. Lagom till brunchens dag på söndag.

Som grundare och chefredaktör till Sveriges största vegetariska matmagasin VEGO samt  kokboksförfattare har Mattias Kristiansson stenkoll på stans vegetariska utbud.

Och när Scandic-hotellet Downtown Camper valt ut honom, som en av arton stockholmare, att guida till olika hotspots i stan står förstås vegetariskt i fokus.

Spana in listan nedan.

Fakta

Mattias Kristianssons bästa vegetariska hotspots

Mother, mäster Samuelsgatan 19, City
Alla vardagar dukar Mother upp en fantastisk grön lunchbuffé. Det är ett riktigt vegoparadis med sallader, såser, varma och kalla grönsaker i alla dess former, nybakat bröd, soppor, pajer och mycket mer därtill. Restaurangen drivs av mästerkockarna Melker Andersson och Danyel Couet, och maten är helt fantastisk. Kom tidigt för att slippa en lång kö med hungriga lunchgäster.

Södra Teaterns restaurang, Mosebacke Torg 1, Södermalm
Södra Teatern har ändrat hela sin meny och serverar nu vegetariska och veganska rätter med grönsaker i säsong. Det bästa sättet att äta här är att ta in fyra–fem olika rätter och dela dem med en vän. Maten är fräsch, rolig och full av svenska smaker med en spännande twist. Dessutom har de en utmärkt vinlista och en enastående utsikt över Stockholm. Inled kvällen med en härlig middag och gå sedan vidare till Södra Teaterns olika klubbar där du kan festa natten lång.

Hälsocafét Mahalo, Hornsgatan 61, Södermalm
Mahalo har blivit en storfavorit bland vegofantasterna. Det är ett veganskt kafé med sund och god mat. Börja dagen med en skål acai med hemgjort jordnötssmör och stanna kvar och luncha på en carbonara på råa zucchininudlar eller sätt ihop din egen sallad. Och missa för allt i världen inte deras läckra raw-kakor. Banoffeepajen är min favorit, och snart även din. Kommer du hit sommartid kan du lapa sol på den mysiga uteserveringen på innergården.

Restaurang Växthuset, Hammarby Slussväg 2, Södermalm
En av de nyaste stjärnorna på Stockholms vegohimmel är en vegansk fine dining-restaurang med höga ambitioner. Tanken är att gästerna ska dela och smaka på så många av de olika rätterna som möjligt. Influenserna kommer från hela världen och rätterna på menyn växlar med årstiderna. Maten är av toppkvalitet med spännande smaker och konsistenser. Så om du tror att veganmat är trist och smaklös kommer du garanterat att tänka om efter ett besök här!

Café Delivore, Hornsgatan 149, Södermalm
Ett helveganskt café med deli som tillhör Stockholms största veganska mataffär, Goodstore. Här finns läckra grillade mackor, sallader och drycker, lasagne, galet goda kakor och kreativa godsaker som glassfyllda croissanter. Allt du behöver, med andra ord – och du kan antingen ta med eller äta på plats. Mitt tips är att du köper med dig allt du är sugen på och har en drömpicknick i någon park i närheten.

Källa: Scandic Downtown Camper

Stockholm, Sverige