Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Ministern: ”Vill inte se några trånga uteserveringar”

Människor på uteserveringarna på Medborgarplatsen i helgen.
Människor på uteserveringarna på Medborgarplatsen i helgen.

Värmen, solen och våren är. Då har Folkhälsomyndigheten fått oroväckande rapporter om trängsel på stan.
– Låt mig vara extremt tydlig: Jag vill inte se några trånga uteserveringar i Stockholm, eller någon annanstans, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) på en pressträff på fredagen.

ANNONS

Enligt Mikael Damberg har många stockholmare hanterat situationen väl, ändrat sina beteenden, ställt in resor till landställen och begränsat sina fysiska kontakter – men inte alla.

Våren har kommit och det varmare vädret har fått fler människor att söka sig till stans uteserveringar. Nu väntar dessutom lönehelg och flera långhelger och högtider framöver.

Ökade inspektioner

Regeringen har idag gått ut till samtliga kommuner och bett dem redovisa om de ökat inspektionerna med anledning av folkhälsomyndigheternas riktlinjer för restauranger.

– Det är inga tips från myndigheterna, utan regler och riktlinjer som ska följas. Annars kommer verksamheter att stängas, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Sedan april har över 200 inspektioner genomförts i Stockholm och det har gjorts återbesök när det behövts. Många krogar sköter sig, men i några enstaka fall har det funnits skäl att göra anmärkningar och skicka vidare uppgifterna till Smittskydd Stockholm som har möjlighet att stänga ner verksamheterna, enligt finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Finansborgarrådet varnar krogar som inte sköter sig

Från och med igår och framåt kommer inspektionerna av restauranger och uteserveringar att utökas och skalas upp i staden.

– Det gäller tillsyn dagtid, kvällstid och nattetid. Vi kommer att se fler anmärkningar i Stockholms stad. Det här är en varning till alla de krogar som idag inte sköter sig – ni kommer att stängas ner, säger Anna König Jerlmyr (M).

ANNONS

Hon uppmanar också stockholmare som rör sig ute att höra av sig om de ser trängsel på stan.

– Ni kan höra av er via Tyck till-appen som Stockholms stad använder sig av för felanmärkningar. Vi kommer att samla in de uppgifterna.

Stockholm, Sverige