Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Paret från Malmö öppnar vuxen vinbar på Kungsholmen

Nya vinbaren på Kungsholmen heter Vinfolket
Hoppfull vinduo har haft fullt varje kväll sedan de öppnade sitt nya ställe.

I flera år har paret Catarina Palo och Hans Johansson målmedvetet letat efter en lokal för att öppna vinbar i Stockholm.
Nu har de hittat rätt – och öppnat "Vinfolket" på Kungsholmen.

ANNONS

Inne på den nyöppnade baren Vinfolket häller Hans Johansson upp vin i två glas. Catarina Palo knyter fast kopplet till en hund, som viftar på svansen, i en stol.

Redan 2014 var paret med och startade vinbaren Lénoteca i Malmö, som de var med och drev fram till 2016. Samma år blev även Lénoteca utsedd till Sveriges bästa i sitt slag.

Vinbar, vinfolket, Kungsholmen.

Hans Johansson och Catarina Palo. Foto: Christian Lärk

”Hittat rätt”

Sedan 2016 har paret letat efter rätt lokal att öppna en ny vinbar i. De har sökt med ljus och lykta efter ett ställe där det går att få till en lugn, hemtrevlig atmosfär.

Nu har det rätta stället dykt upp på Scheelegatan 2. Veckan efter midsommar slog de upp dörrarna.

– Det tog tid att hitta rätt, men nu är vi hoppfulla, säger hon.

Vinerna som serveras här är inhandlade direkt på vingårdar utan mellanhänder runt om i världen.

I många år har Hans och Catarina jobbat mycket mot Italien, men nu ligger även Tyskland, Sydafrika och Kalifornien i pipen.

ANNONS

De vet att vissa tycker att vin är snobbigt, men menar att åsikten i mångt och mycket är svensk. I andra delar av världen är vin en avdramatiserad måltidsdryck.

– Hit ska man kunna komma utan veta någonting om vin och utan att bli förlöjligad eller bli bemött med översitterier, säger Hans Johansson.

Vinprovning på tisdagar

Förutom att dricka vin kommer Vinfolkets gäster kunna beställa mat, som är utvald för att matcha olika vinstilar, vinländer och druvor. Det kommer att finnas kött, fisk och vegetariskt på menyn.

Utöver mat och dryck arrangeras vinprovningar under namnet vintisdag.

– Hittills har vi blivit väldigt väl mottagna av Kungsholmen. Sedan tredje dagen har vi haft fullt, säger Catarina Palo.

Scheelegatan 2, Stockholm, Sverige