Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

Nya cevicherian – en oas på kajen

Ceviche Mixto
Ceviche Mixto, syrlig ceviche på vit fisk, serveras med canchita – rostad jättemajs.

Testat: Cevicheria Aji y ajo

— peruansk pärla som nyligen flyttat till Söder från Hökarängen
Tegelviksgatan 85, Södermalm
Betyg 4/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

Hökarängens stolthet Aji y ajo – som var Sveriges första cevicheria – har flyttat in i nya lokaler i Norra Hammarbyhamnen.
Bygget har tagit tid och ­febrigt förväntansfulla grannar har hängt på låset. Nu har vi testat vad krogen går för.

MENY

Kök: Aji y ajo var Sveriges första peruanska cevicheria när den öppnade i Hökarängen för sju år sedan. Då var det få som kände till den sydamerikanska rätten ceviche, där rå fisk marineras i limesaft, röd lök och chili. Kocken Franjo Pravdic fick snabbt stjärnstatus och utsågs till förortens kulinariska räddare och stora framtidshopp. Nu har han flyttat sin krog till Söder och även om Södermalm är krogtätt så är öns sydöstra hörn en kulinarisk öken. Här kommer Aji y ajo att bli en oas för de utsvultna medborgarna. 

Här serveras också
andra peruanska rätter
som peruansk paella,
fritterad kassava och
flamberad oxfilé.

Det finns inte bara ceviche på Aji y ajo. Här serveras också andra peruanska rätter som peruansk paella, fritterad kassava och flamberad oxfilé. Missa inte den sistnämnda som har en ljuvlig grillsmak i varje tugga.

Flamberad strimlad oxfilé

Flamberad strimlad oxfilé med ljuvlig grillsmak i varje tugga.

Rekommenderas: Det är ceviche­rätterna som är godast och mest prisvärda: Ceviche Mixto (gjord på vit fisk med smak av lime och passionsfrukt) är frisk och mild i smaken. Medan Ceviche Pulpo  (på bläckfisk med röd chili) är het, syrlig och tuggig.

Undvik: Musslorna, de kommer från frysen och är lite sega.

Det ska bli spännande
att se vad de gör av
uteserveringen.

Vego: Inte mycket att hämta här för den som varken äter kött eller fisk och ännu mindre för den som är vegan.

Dryck: Krogen har inte hunnit få sitt utskänkningstillstånd, så vi fick nöja oss med lättöl och vatten, men personalen bedyrade att de snart kommer kunna servera även starkare drycker.

Pris: Budget, huvudrätter 155–235 kr.

Papa a la huancaina

Papa a la huancaina – kokt potatis med chilistark ostsås.

MILJÖ

Lokal: Aji y ajo ligger i Restaurang Sjöjungfruns gamla lokaler, där färjan lägger till i Norra Hammarbyhamnen. Det ska bli spännande att se vad de gör av uteserveringen.

Ljudnivå: När vi beökte restaurangen en lördagkväll var det fullt vid borden, men ljudnivån var ändå behaglig.

Kocken Franjo Pravdic
är högst delaktig från
sin plats i den öppna
köket.

Gäster: Sjöjungfrun var en utpräglad kvarterskrog, om än inte särskilt ­populär. Aji y ajo har många gäster som bor i krokarna men kan nog också locka besökare från andra delar av stan.

Stora sällskap: Krogen klarar lite större sällskap med förvarning.

Barnvänligt: Restaurangen har inga barnstolar, men personalen visar ändå omtanke om barnen.

Cheesecake med peruansk passionsfrukt

Cheesecake med peruansk passionsfrukt.

Aji y ajo har tagit över Sjöjungfruns gamla lokal

Aji y ajo har tagit över Sjöjungfruns gamla lokal vid Barnängen.

SERVICE

Bemötande: Trevligt bemötande och kunnig personal. Kocken Franjo Pravdic är högst delaktig från sin plats i den öppna köket, svarar på frågor om maten och småpratar med gästerna.

Väntetid: Förrätterna landar på ­bordet bara minuter efter att de bongats in.

 

Prisklass budget

Tegelviksgatan 85, Södermalm, Stockholm, Sverige