Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

Ett San Sebastián i miniformat

Uttrycket ”ett hål i väggen” passar väl in på tapasbaren Racamaca.
"Ett hål i väggen” beskriver tapasbaren Racamaca på Wollmar Yxkullsgatan 5B väl.

Testat: Racamaca

— spanskt hål i väggen med kvalitets-tapas
Wollmar Yxkullsgatan 5B, Södermalm
Betyg 4/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

Ta farväl av kronärtskockor på burk och sladdrig klyft­potatis. Mariatorget har fått en tapasbar värd namnet. På minikrogen Racamaca serveras vällagade smårätter som får oss att vilja boka en enkelbiljett till Baskien.

MENY

Kök: På Racamaca serveras syd­europeiska tapas och pintxos. Maten är enkel och utan fine dining-ambitioner men i en helt annan klass än på medelmåttiga tapas-kedjor (inga nämnda, inga glömda). Det slarvas inte med råvarorna och allt som serveras är vackert och väl tillagat.

Rätterna är ofta upp-
byggda enligt principen:
”korv, ost, tryffel” eller
”ost, marmelad, mandlar”.

Menyn består av 13 rätter som delas upp i små och lite större tapas. Rätterna är ofta uppbyggda enligt principen: ”korv, ost, tryffel” eller ”ost, marmelad, mandlar”. Här finns också klassiker som pimientos de padron och boquerones.

N’duyamacka med bredbar korv och chèvre

N’duyamacka med bredbar korv och chèvre ser inte mycket ut för världen men smakar ljuvligt.

Rekommenderas: N’duyamackan med bredbar korv, foccacia och chèvre låter mastig men är precis ­lagom stor och har en angenäm hetta. Bränd manchego med fikonmarmelad och mandlar är härligt rökig och nötig och marmeladen är precis lagom söt.

Det här är heller inget
ställe för hälsokost-
intresserade. Här är
det fett och kalorier
som gäller.

Undvik: Att komma hit vrålhungrig. Här är det nästan alltid kö till borden och de som kommer vid klockan 19.00 på en lördag kan tvingas tillbringa en timme i baren, gnagandes på oliver och mandlar. Det här är heller inget ställe för hälsokost-intresserade. Här är det fett och kalorier som gäller.

Vego: Sex av 13 rätter är vegetariska.

Dryck: Vinmenyn består av fyra sorters rött, tre sorters vitt och en cava. Alla viner serveras på glas och kostar mellan 90 till 135 kronor glaset. Flera mikrobryggda öl på fat.

Pris: 65–135 kronor/rätt och man blir garanterat mätt på tre till fyra rätter.

Bläckfisk med salsa verde

Bläckfisk med salsa verde är full av smaker, men har tyvärr tillagats lite för länge.

MILJÖ

Lokal: Du bör inte vara rädd för kroppskontakt eller matos om du ska besöka Racamaca. Lokalen på 39 kvadratmeter är trång och svettig och risken/chansen är stor att du måste dela bord med andra gäster.

Små sällskap kan
få förtur i kön, så
förbered er på att
vänta om ni är många.

Ljudnivå: Ganska hög. Inte så konstigt eftersom restaurangen nästan alltid är knökfull.

Gäster: Mest hipsters, faktiskt.

Stora sällskap: De flesta borden har två till fyra sittplatser med det finns ett större bord med rum för omkring sex gäster. Små sällskap kan få förtur i kön, så förbered er på att vänta om ni är många.

Barnvänligt: Nej.

Kikärtscreme med picklad borretane-lök

Kikärtscreme med picklad borretane-lök, chips och sumak går fint att dela på.

SERVICE

Bemötande: Servicen i sig är en anledning att återvända. Personalen är rapp, kunnig och hjärtlig och serverar maten i ett rasande tempo.

Väntetid: Eftersom det inte går att boka bord kan väntetiden variera mellan en kvart och två timmar. Personalen har en väntelista, så du hinner ta en barrunda medan du väntar.

Bränd manchego med fikonmarmelad och mandlar

Bränd manchego med fikonmarmelad och mandlar är härligt rökig och nötig.

Wollmar Yxkullsgatan 5B, Stockholm, Sverige