Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Fängslande goda vegorätter på Häktet

Friskt och fräscht: Bakad spetskål med forellrom.
Friskt och fräscht: Bakad spetskål med forellrom.

Testat: Häktet

— modern tappning av svenska smaker i kulturhistorisk miljö
Hornsgatatan 82, Södermalm
Betyg 3/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

Från 1700-talets vatten och bröd-diet: Nu är det ostraffade hipsters som sitter på Häktet och mumsar grönkålschips och lakritsglass från den nya mellanrättsmenyn.
Bäst av allt är de vegetariska varianterna. Kötträtterna har saltats lite väl hårt.

Är några i sällskapet vegetarianer, eller är matintresserade turister på besök? Då är Häktet inget dumt val för en måltid. Här kan man avhandla fördelen med att sitta i ett bysättningshäkte för att sona sina skulder i stället för hos Kronofogden, och samtidigt granska menyn där i princip varje rätt kan härledas till svensk husmanskost. Eller vad sägs om rillette på fläsklägg, eller jordärtskocka med lingon och svampbuljong?

Bäst av alla är en
spetskål med forell-
rom och smörsås.

Vildandshjärta är inte så dumt, men med blodpannkaka är det en utmaning.

Vildandshjärta är inte så dumt, men med blodpannkaka är det en utmaning.

På Bysis har det funnits en krog i över hundra år. Innan dess var det bysättningshäkte.

På Bysis har det funnits en krog i över hundra år. Innan dess var det bysättningshäkte.

Menyn består av snacksiga små­rätter, mellanrätter och desserter. Fyra rätter rekommenderas för att bli mätt och det är med de vegetariska rätterna som köket briljerar.

Bäst av alla är en spetskål med forellrom och smörsås. Saftig, sötsyrlig och med fin sälta av rom och smör. Missa heller inte desserten mandelplätt, hjortron och fryst grädde, den lägger sig som en angorafilt i magen.

Mindre imponerande
är kombon vild­ands-
hjärta, blodpannkaka,
shiitake och lingon.

Rätten broccoli, mandel och rostad vitlök låter inte så märkvärdig, men de små buketterna är hur charmiga som helst.

Mindre imponerande är kombon vildandshjärta, blodpannkaka, shiitake och lingon. Den söta blodmaten behöver något salt som bryter av, vilket varken svampen eller hjärtat gör. Undvik också de friterade lammbollarna, för det är här allt saltet hamnat.

Vego: Hälften av rätterna är vegetariska. Tre av mellanrätterna var dessutom veganska vid vårt besök.

Rätterna serveras
på mörk keramik,
och det är inte lätt
att se vad det är
man äter. Synd!

Dryck: Väl avvägd vinlista, och intressant ölsortiment.

Pris: Medel. Mellanrätter 85–125 kr.

På Bysis har det funnits en krog i över hundra år. Innan dess var det bysättningshäkte.

På Bysis har det funnits en krog i över hundra år. Innan dess var det bysättningshäkte.

Här under döljer sig en mandelplätt, supergott med hjortron och grädde.

Här under döljer sig en mandelplätt, supergott med hjortron och grädde.

MILJÖ

Kulturhistorisk! 1782–1872 var detta Stockholms gäldstuga (ett häkte för människor satta i skuld, gäld, och som inte kunde betala tillbaka skulden).

Belysningen är mysig, men för skum för att maten ska komma till sin rätt. Rätterna serveras på mörk keramik, och det är inte lätt att se vad det är man äter. Synd!

Den vänliga
personalen pratar
gärna om rätter
och viner.

Gäster: Populär krog för stans hipsters, som nu nått medelåldern.

Stora sällskap: Finns långbord.

Ljudnivå: Diskreta plattor i taket absorberar höga ljud och musiken är pratvänlig i restaurangdelen. Hög stämning i de två barerna dock.

Barnvänligt: Nej, varken lokal eller meny.

Toaletter: Är inte alltid i bästa skick. Avloppsledningar i en kulturklassad byggnad är nog en utmaning.

SERVICE

Den vänliga personalen pratar gärna om rätter och viner.

Men när alla bord är fyllda och många tallrikar ska in och ut (mellanrätternas baksida) får servisen ila. De som jobbar här verkar dock inte stressade för det, men det kan bli lite för lång väntan på ett extra glas vin eller på nästa omgång rätter.

Prisklass medel

Hornsgatan 82, Stockholm, Sverige