Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Pigg flickvän livar upp på Kommendörsgatan

Cruditén med rökig auberginekräm är lite väl rökig. Raviolin med pecorino, ricotta, svamp och hyvlad tryffel är att föredra. Copine, Kommendörsgatan 23, Östermalm.
Crudité med rökig auberginekräm. Och ravioli med pecorino, ricotta, svamp och hyvlad tryffel.

Testat: Copine

— fransk restaurang med inspirationen från Medelhavsområdet
Kommendörsgatan 23, Östermalm
Betyg 4/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

Jim & Jacob har öppnat en systerkrog på Östermalm.
Fransyskan Copine (som betyder flickvän på franska) bjuder på bra råvaror och välkomponerade rätter med inspiration från Medelhavet.
Bäst av allt är krögarnas himmelska majsbröd.

ANNONS

Krögarna Jim Hammargren, Jacob Nermark Hjelm och Jonathan Mattsson driver sedan några år tillbaka kvarterskrogen Jim & Jacob i Vasastan. Nu har de öppnat krogen Copine på Kommendörsgatan, där den italienska krogen La Bocca tidigare låg.

Inspiration från södra
Europa i allmänhet
och det franska köket
i synnerhet.

Rätterna på Copine hämtar inspiration från södra Europa i allmänhet och det franska köket i synnerhet. Och då måste man ha råbiff! Den serveras med en sommargrön kräm på libbsticka, pepparrot och gravad äggula – en överraskande fräsch förrätt, med bra sälta.

Buffelmozzarellan är också en fullträff, med härliga söta tomater, citronbasilika och smörstekt bröd.

Råbiffen är överraskande fräsch och buffelmozarellan kommer med härligt söta tomater. Copine, Kommendörsgatan 23, Östermalm.

Råbiffen är överraskande fräsch och buffelmozarellan kommer med härligt söta tomater. Copine, Kommendörsgatan 23, Östermalm.

Rödingen klarar sig från att vara överkokt med en hårsmån. Lammet var i stället aningen för rött för vår smak. Copine, Kommendörsgatan 23, Östermalm.

Rödingen klarar sig från att vara överkokt med en hårsmån. Lammet var i stället aningen för rött för vår smak. Copine, Kommendörsgatan 23, Östermalm.

Raviolin med pecorino, ricotta, tryffel och svamp är underbart välbalanserad. Vi har svårare för cruditén med ­rökig auberginekräm. Askopp? Inte riktigt, men den är lite väl rökig för oss. Tillsammans med lamm­entrecôten (i kombination med paprika­kräm, kik­ärtor och ugns­bakade tomater) ­funkar den rökiga röran dock bättre.

ANNONS

Piggvaren är ytterligare ett utropstecken – serverad med spänstig morot, zucchini och kräm på kronärtskocka. Rödingen däremot, som klarar sig från att vara överkokt med en hårsmån, går fint ihop med smörslungad grönkål, ärtor, färsk­potatis och kräftsås.

Det saftiga majsbrödet
– som nästan borde
klassas som en dessert!

För en frisk dessert, satsa på den grillade persikan med mandelkaka och mousse på brynt smör. Älskar du choklad blir du inte besviken på chokladglassen, som kommer med ett hårt täcke att knäcka och en liten kanna med salt kolasås.

Är du ingen efterrättsmänniska kan du alltid beställa in mer av det saftiga majsbrödet – som nästan borde klassas som en dessert!

Vego: Lunchmenyn har alltid en ­lakto-ovo-vegetarisk rätt. Bland huvudrätterna finns också en: Grillade grönsaker (den innehåller dock både smör och fetaost, så inget för veganen). 

Dryck: Utöver Frankrike och Tyskland hittas även länder som Ungern och Serbien på den spännande vinlistan.

Pris: Medel. Förrätter 65–165 kr (extra majsbröd 20 kr/st), huvudrätter 215–295 kr. Ovanligt prisvärt med tanke på adressen.

Den vegetariska rätten ”grillade grönsaker” med smör och fetaost är både vacker och välsmakande. Copine, Kommendörsgatan 23, Östermalm.

Den vegetariska rätten ”grillade grönsaker” med smör och fetaost är både vacker och välsmakande. Copine, Kommendörsgatan 23, Östermalm.

Piggvaren är väl tillagad och även upplägget en fröjd för ögat. Copine, Kommendörsgatan 23, Östermalm.

Piggvaren är väl tillagad och även upplägget en fröjd för ögat. Copine, Kommendörsgatan 23, Östermalm.

MILJÖ

Den stora ljusa matsalen med inslag av sten och trä passar bra både för affärslunch och middag. Vid varmare ­väder finns även en mysig ­uteservering.

Gäster: Hittills ser konceptet ut att funka. De gånger vi besökt krogen, både på lunch och middag, har det ­varit fullt. Blandade åldrar. Kompisgäng, par och pensionärer.

Hjälpsam och trevlig
personal, som gärna
hjälper till att matcha
vin och mat.

Stora sällskap: Matsalen rymmer 50 sittande gäster. Lokalen har dessutom tre stycken chambre Séparée för 20, 15 och 12 gäster – och en uteservering med 20 platser.

Ljudnivå: Stimmigt, men inte för högljutt.

Barnvänligt: Nej.

Toalett: Två stora fräscha toaletter.

Missa inte det himmelska majsbrödet! Copine, Kommendörsgatan 23, Östermalm.

Missa inte det himmelska majsbrödet! Copine, Kommendörsgatan 23, Östermalm.

En chokladälskares dröm! Och grillad persika med mandelkaka passar fint för den som gillar en fräschare efterrätt. Copine, Kommendörsgatan 23, Östermalm.

En chokladälskares dröm! Och grillad persika med mandelkaka passar fint för den som gillar en fräschare efterrätt. Copine, Kommendörsgatan 23, Östermalm.

SERVICE

Hjälpsam och trevlig personal, som gärna hjälper till att matcha vin och mat.

Väntetid: Akta dig för uteserveringen, där är det lätt att bli bortglömd, särskilt när matsalen är fullsatt med middagsgäster.

Prisklass medel

Kommendörsgatan 23, Stockholm, Sverige