Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Genuin peruansk streetfood räcker inte hela vägen

Lokalen har industrikänsla med naket betonggolv – det skulle behövas mer än några sydamerikanska fotbollströjor för att få det riktigt mysigt. Loqueria, Ljusslingan 24, Hammarby Sjöstad.
Lokalen har industrikänsla med naket betonggolv. Kunde vara lite mysigare.

Testat: Loqueria

— peruansk streetfood med influenser från Mexiko
Ljusslingan 24, Hammarby Sjöstad
Betyg 2/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

Loqueria bjuder på genuina peruanska rätter och sjukt goda fläsktacos för den hungrige.
Men helheten räcker inte till för en stor middagsupplevelse. Satsa på en drink och en skål hemgjorda nachos efter jobbet – och kanske lite salsadans.

ANNONS

Strax före jul öppnade den senaste i raden av peruanska krogar i stan, i den gamla Lumafabriken i Hammarby Sjöstad.

Här är avslappnat och fokus på streetfood och musik – krogen satsar hårt på after-chamba, aw på spanska. Menyn är därefter, indelad i smårätter, ceviche, tacos och huvudrätter.

Peruansk öl och läsk
från både Peru och
Mexiko. Och så då den
egentillverkade drycken
Chicha Morada.

Vi börjar med Anticucho, ett rejält spett grillat kalvhjärta med stekt potatis och stark sås som beskrivs som Perus korv med bröd, men nog svänger det betydligt mer om detta än om en wurre. De stora vita kokade majs­kornen som serveras till är däremot en exotisk men smaklös utfyllnad.

Det finns både peruansk och mexikansk öl och läsk på menyn. Känns genuint. Till höger: Nachosen är hemgjorda, knapriga och mycket goda. Bör beställas vid varje besök! Loqueria, Ljusslingan 24, Hammarby Sjöstad.

Det finns både peruansk och mexikansk öl och läsk på menyn. Känns genuint. Till höger: Nachosen är hemgjorda, knapriga och mycket goda. Bör beställas vid varje besök! Foto: Krogtestarna

Därefter hugger vi in på cevichen. Den finns i tre versioner där den lyxigaste toppas av frasiga friterade skaldjur. Ibland är de limemarinerade fiskbitarna lite stora och svåra att tugga, andra gånger sitter smakerna perfekt. En halv portion räcker gott som mellanrätt i kombination med till exempel tacos.

Huvudrätterna är
lätta att hoppa över.

Vi slår till på fisktacos och in kommer två matiga rackare med friterad fisk, bläckfisk, valentinamajo och piscoflamberade persikobitar som bryter av fint  mot det starka. Ihop med tacon Chicharrón, med friterad fläsksida, salsa criolla (peruansk löksallad) och huancainasås är detta menyns bästa val.

ANNONS

Huvudrätterna är lätta att hoppa över. Lomo saltado, flamberad oxfilé med tomat, rödlök, gul chili (aji amarillo), ris och pommes frites är gott men inte så prisvärt. Efterrätter finns det inga.

Anticuchera, tacos på högrev. Matiga och smakrika. Ihop med fläsk- och fisktacos är de bäst på Loquerias meny. Loqueria, Ljusslingan 24, Hammarby Sjöstad.

Anticuchera, tacos på högrev. Matiga och smakrika. Ihop med fläsk- och fisktacos är de bäst på Loquerias meny. Foto: Krogtestarna

Lyxigaste cevichen kommer med friterade skaldjur och två sorters majs. En halv portion mättar ganska bra. Loqueria, Ljusslingan 24, Hammarby Sjöstad.

Lyxigaste cevichen kommer med friterade skaldjur och två sorters majs. En halv portion mättar ganska bra. Foto: Krogtestarna

Vego: Det finns en hel del vegetariskt men varken den vegetariska tacon (röda bönor och guacamole) eller huvudrätten (quinotto med grönsaker och ost) känns prisvärda.

Dryck: Peruansk öl och läsk från både Peru och Mexiko. Och så då den egentillverkade drycken Chicha Morada, gjord på bland annat blå majs, ananas och kanel och som vi blir bjudna på av den entusiastiske ägaren. Vin då? Jo två röda och två vita.

Pris: Budget. Förrätter 65–89 kr. Ceviche och tacos 115–130 kr. Huvudrätter 195–245 kr.

Nyöppnade Loqueria ligger på Ljusslingan 24 i Hammarby Sjöstad. Loqueria, Ljusslingan 24, Hammarby Sjöstad.

Nyöppnade Loqueria ligger på Ljusslingan 24 i Hammarby Sjöstad. Foto: Pekka Pääkkö

MILJÖ

Lokal i markplan. Industrikänsla med tjocka pelare och naket betonggolv och det skulle behövas mer än några sydamerikanska fotbollströjor för att få det riktigt mysigt. Vid ett av besöken står en man på en stege och sätter upp belysning i taket intill vårt bord när vi sätter oss. Men i sommar lär uteserveringen bli ett lyft!

Stillsamt med latino-
musik i högtalarna.

Gäster: Allt från spansktalande par med en bärs och en korg nachos som nynnar med i latinohitsen till piffiga sjöstadsdamer med ett glas vitt som äter ceviche.

Stora sällskap: Lätt att få till långbord.

Ljudvnivå: Stillsamt med latinomusik i högtalarna.

Barnvänligt: Inte särskilt.

Toalett: Rymlig och fräsch.

SERVICE

Lite förvirrad. En del i personalen pratar inte så mycket svenska och ibland blir vi lite bortglömda. Men personalen svarar glatt på våra frågor om olika peruanska majssorter och annat.

Ljusslingan 24, Stockholm, Sverige