Recension: Sushi Sho håller stilen ett år efter stjärnan
Sill från Blekinge.
Gäster serveras samma meny samtidigt. Sill från Blekinge.

Sushi Sho håller fortfarande stilen

Krogtest 

Ett år i Michelinstjärnans glans – i veckan trängde Gourmé och Gourmand ihop sig för en effektiv sushishow på hög nivå.

ANNONS

Sushi Sho

Adress: Upplandsgatan 45
Kök: Japanskt
Miljö: Stans mest avslappnade stjärnkrog?
Vegetariskt: Nej
Pris: Omakase – kockens val – med cirka 15 serveringar 595 kr
Gourmé:
Gourmé 5/5 poäng Gourmé 5/5 poäng Gourmé 5/5 poäng Gourmé 5/5 poäng Gourmé 5/5 poäng
Gourmand:
Gourmand 4/5 poäng Gourmand 4/5 poäng Gourmand 4/5 poäng Gourmand 4/5 poäng Gourmand 4/5 poäng
Betygskala:
1. Uselt 2. Håller inte måttet 3. Bra 4. Mycket bra 5. Högsta klass
Gourmé gillar lyx och trendig inredning, men är konservativ när det gäller mat och service. Priset spelar ingen roll.
Gourmand vill bli mätt till ett rimligt pris. Är öppen för nyheter och störs inte av stimmiga miljöer.

Det har gått ett år sedan Sushi Sho, som första sushikrog, fick en stjärna i Michelin­­guiden. Den som nu kliver innanför de ­immiga rutorna till den lilla lokalen märker dock inte av någon prestige. Det är trångt, stimmigt och avslappnat.

Sushi Sho presenterar sig som en edomae sushibar, en tradition från 1800-talets Tokyo som då hette Edo. Här slank stans knegare in på haken för snabba men goda luncher, på fisk från lokala vatten. Avvikelserna är uppenbara – på Sushi Sho bokar man bord, i tid. Även om stjärnrusningen lagt sig något bör man räkna med ett par veckor för en av de sexton åtråvärda stolarna runt sushibaren.

Vad som serveras beror på fångst och säsong. När Gourmé och Gourmand knör sig ned med varsin sake, traditionsenligt smuttad ur cederträlåda, har de bland annat detta framför sig: Kungsräka från Smögen, isländsk sjöborre, sea bream ur Medelhavet och svensk sill.

”En uppvisning i sushihantverk”

Först en rad munsbitar. Sojagravad äggula med tonfisk, okra och rostat­ ris virvlas ihop till en delikat liten smakbomb. En slice hamachi, inte olik ­makrill, smälter i vännernas munnar.

Till den serie av nigiri som följer ­kramas riset med lätta händer framför dem. Fisken skärs och penslas med soja, dashi och sake – voila! – en bit perfektion är redo att tas i en tugga.

– En uppvisning i sushihantverk från första parkett, konstaterar Gourmé.

Till Sushi Sho kommer man för just detta. Fokus är på maten, bit för bit.

Kungsräka och sjöborre.

Kungsräka från Smögen och isländsk sjöborre.

Trots det effektiva upplägget skapar kockarna en varm och personlig stämning med sina råvarukunskaper ned till minsta fiskfena.

Skaldjuren smakar hav och fisken är så mjäll att den knappt behöver tuggas.

– Det här kan vara mitt livs sushibit, säger Gourmé om en nigiri med len jämtländsk fjällröding.

”Särskilt mätt blir man inte”

Till de mer otippade inslagen hör den köttiga, tunglika sjöborren med en smak som påminner om krabba.

– En smakupplevelse, men särskilt mätt blir man inte, säger Gourmand.

Då bärs en fet tonfiskmage ut för allmän beskådan. Den som vill betala 200 kronor för ett nigiripar tar sig en sista minut av ren och fiskfet njutning.

Underbart är som bekant kort. På drygt en timme är allt över, då betalar man och går. Nya gäster står redan på tröskeln.

Fler recensioner och nyheter om mat och krogliv hittar du här.

Läs fler krogrecensioner

Tong ligger på Hornsgatan 66
Krogtest

Raka smaker på Söders nya kinahak

Krogtest

Sötsur upplevelse på nya trendkrogen

Entrecôte med pommes
Krogtest

Matboden värd en omväg för sina pommes

Hälleflundra
Krogtest

Bångstyrigt och charmigt på Kagges

Ankbröstet är fantastiskt mört
Krogtest

Stimmigt men avspänt på La Colline

Björn Frantzén
Krogtest

Frantzéns magiska värld glömmer du aldrig