Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

Sushi Sho håller fortfarande stilen

Sill från Blekinge.
Gäster serveras samma meny samtidigt. Sill från Blekinge.

Testat: Sushi Sho

— Kocken väljer serveringarna på stans kanske mest avslappnade stjärnkrog
Upplandsgatan 45, Vasastan
Betyg 4/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

Ett år i Michelinstjärnans glans – i veckan trängde Gourmé och Gourmand ihop sig för en effektiv sushishow på hög nivå.

Det har gått ett år sedan Sushi Sho, som första sushikrog, fick en stjärna i Michelin­­guiden. Den som nu kliver innanför de ­immiga rutorna till den lilla lokalen märker dock inte av någon prestige. Det är trångt, stimmigt och avslappnat.

Sushi Sho presenterar sig som en edomae sushibar, en tradition från 1800-talets Tokyo som då hette Edo. Här slank stans knegare in på haken för snabba men goda luncher, på fisk från lokala vatten. Avvikelserna är uppenbara – på Sushi Sho bokar man bord, i tid. Även om stjärnrusningen lagt sig något bör man räkna med ett par veckor för en av de sexton åtråvärda stolarna runt sushibaren.

Vad som serveras beror på fångst och säsong. När Gourmé och Gourmand knör sig ned med varsin sake, traditionsenligt smuttad ur cederträlåda, har de bland annat detta framför sig: Kungsräka från Smögen, isländsk sjöborre, sea bream ur Medelhavet och svensk sill.

”En uppvisning i sushihantverk”

Först en rad munsbitar. Sojagravad äggula med tonfisk, okra och rostat­ ris virvlas ihop till en delikat liten smakbomb. En slice hamachi, inte olik ­makrill, smälter i vännernas munnar.

Till den serie av nigiri som följer ­kramas riset med lätta händer framför dem. Fisken skärs och penslas med soja, dashi och sake – voila! – en bit perfektion är redo att tas i en tugga.

– En uppvisning i sushihantverk från första parkett, konstaterar Gourmé.

Till Sushi Sho kommer man för just detta. Fokus är på maten, bit för bit.

Kungsräka och sjöborre.

Kungsräka från Smögen och isländsk sjöborre.

Trots det effektiva upplägget skapar kockarna en varm och personlig stämning med sina råvarukunskaper ned till minsta fiskfena.

Skaldjuren smakar hav och fisken är så mjäll att den knappt behöver tuggas.

– Det här kan vara mitt livs sushibit, säger Gourmé om en nigiri med len jämtländsk fjällröding.

”Särskilt mätt blir man inte”

Till de mer otippade inslagen hör den köttiga, tunglika sjöborren med en smak som påminner om krabba.

– En smakupplevelse, men särskilt mätt blir man inte, säger Gourmand.

Då bärs en fet tonfiskmage ut för allmän beskådan. Den som vill betala 200 kronor för ett nigiripar tar sig en sista minut av ren och fiskfet njutning.

Underbart är som bekant kort. På drygt en timme är allt över, då betalar man och går. Nya gäster står redan på tröskeln.

Fler recensioner och nyheter om mat och krogliv hittar du här.

Upplandsgatan 45, Stockholm, Sverige