Recension: Fina mellanrätter på Sensum – men lite stelt
Boquerones och bakat ägg.
Boquerones. Och bakat ägg med jordärtskockkräm och kycklingskinn.

Härliga mellanrätter – men stel atmosfär

Krogtest 

Fint handlag och härliga mat på ny ambitiös kvarterskrog. Men känslan blir ändå lite tråkig när atomsfären på Sensum har mer att önska.

ANNONS

Sensum

Adress: Wallingatan 40
Kök: Nordiskt modernt
Miljö: Kaklat och avskalat
Vegetariskt: Få alternativ
Pris: Mellanrätter (40–230 kr)
Gourmé:
Gourmé 4/5 poäng Gourmé 4/5 poäng Gourmé 4/5 poäng Gourmé 4/5 poäng Gourmé 4/5 poäng
Gourmand:
Gourmand 3/5 poäng Gourmand 3/5 poäng Gourmand 3/5 poäng Gourmand 3/5 poäng Gourmand 3/5 poäng
Betygskala:
1. Uselt 2. Håller inte måttet 3. Bra 4. Mycket bra 5. Högsta klass
Gourmé gillar lyx och trendig inredning, men är konservativ när det gäller mat och service. Priset spelar ingen roll.
Gourmand vill bli mätt till ett rimligt pris. Är öppen för nyheter och störs inte av stimmiga miljöer.

En sympatisk trend som går genom Krogstockholm just nu är att bra mat inte ska kosta skjortan, och det är i den kategorin som Sensum faller in.

Med målet att vara en ambitiös kvarters­krog öppnade Sensum i början av året i kvarteren norr om Norra ­Bantorget, i ett område med annars få krogar värda en omväg.

Plus för roliga viner

Bakom står bland andra två kockar som tidigare jobbat på Oaxen Slip och Lux, vilket lyser igenom i matlagningen. De beskriver sin mat som europeisk, och inslagen av det nynordiska köket är tydliga.

Här är också vinet en nog så viktig komponent. Listan består av mer eller mindre småskaliga europeiska producenter, med slagsida åt naturviner.

– Ett stort plus är att flera roliga ­viner går att få på glas och att personalen är kunnig, säger Gourmand.

Skrei. Och plommon med kärnmjölksglass.

Skrei med ­morot, rapsolja och dill. Och plommon med kärnmjölksglass, maräng och mandel­kaka.

Middagen börjar enkelt, men ack så lovande, med boquerones (65 kr). Skinnet är kvar på fiskarna och örtoljan är frisk i smaken.

Den ugnsbakade lammhjärnan på toast (145 kr) med mustigt kryddade vita bönor smälter i munnen.

– Det här måste vara en av menys höjdpunkter, en signaturrätt, utbrister Gourmé lyriskt.

Skreien imponerar

Jordärtkockskräm med ugnsbakat ägg, krispigt kycklingskinn och tryffel­ (110 kr), borde vara ett säkert kort, men tyvärr är äggvitan för rinnig och tryffelsmaken för dov. Skreien med morot, rapsolja och dill (230 kr) impo­n­erar desto mer. Fisken är perfekt ­tillagad, just på rätt sida gränsen till rå.

– Handlaget är där och smakerna sitter, konstaterar Gourmé.

Men Gourmand reagerar på från­varon av vegetariska rätter på menyn.

Atmosfären saknas

Sällskapet rundar av med choklad­kaka, krämig bananglass, krispig jordnöt och romkokt banan (120 kr), där spritsmaken gärna hade fått ta större plats. Snäppet bättre är desserten på kärnmjölksglass, plommon och mandel­kaka (120 kr). En ljuvlig avslutning på middagen, men som ändå lämnar Gourmand med en känsla av besvikelse.

– Visst, det är härliga grejer på ­tall­rikarna, men atomsfären saknas i mat­salen. Det är en lokal som mår bra av att vara stimmig och upp­sluppen, men i stället känns det stelt, vilket tyvärr gör helhetsupplevelsen lite tråkig.




 

Läs fler krogrecensioner

Tong ligger på Hornsgatan 66
Krogtest

Raka smaker på Söders nya kinahak

Krogtest

Sötsur upplevelse på nya trendkrogen

Entrecôte med pommes
Krogtest

Matboden värd en omväg för sina pommes

Hälleflundra
Krogtest

Bångstyrigt och charmigt på Kagges

Ankbröstet är fantastiskt mört
Krogtest

Stimmigt men avspänt på La Colline

Björn Frantzén
Krogtest

Frantzéns magiska värld glömmer du aldrig