Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

Härliga mellanrätter – men stel atmosfär

Boquerones och bakat ägg.
Boquerones. Och bakat ägg med jordärtskockkräm och kycklingskinn.

Testat: Sensum

— Ambitiös kvarterskrog med stort vinfokus men atmosfären kunde vara roligare
Wallingatan 40, Vasastan
Betyg 3/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

Fint handlag och härliga mat på ny ambitiös kvarterskrog. Men känslan blir ändå lite tråkig när atomsfären på Sensum har mer att önska.

En sympatisk trend som går genom Krogstockholm just nu är att bra mat inte ska kosta skjortan, och det är i den kategorin som Sensum faller in.

Med målet att vara en ambitiös kvarters­krog öppnade Sensum i början av året i kvarteren norr om Norra ­Bantorget, i ett område med annars få krogar värda en omväg.

Plus för roliga viner

Bakom står bland andra två kockar som tidigare jobbat på Oaxen Slip och Lux, vilket lyser igenom i matlagningen. De beskriver sin mat som europeisk, och inslagen av det nynordiska köket är tydliga.

Här är också vinet en nog så viktig komponent. Listan består av mer eller mindre småskaliga europeiska producenter, med slagsida åt naturviner.

– Ett stort plus är att flera roliga ­viner går att få på glas och att personalen är kunnig, säger Gourmand.

Skrei. Och plommon med kärnmjölksglass.

Skrei med ­morot, rapsolja och dill. Och plommon med kärnmjölksglass, maräng och mandel­kaka.

Middagen börjar enkelt, men ack så lovande, med boquerones (65 kr). Skinnet är kvar på fiskarna och örtoljan är frisk i smaken.

Den ugnsbakade lammhjärnan på toast (145 kr) med mustigt kryddade vita bönor smälter i munnen.

– Det här måste vara en av menys höjdpunkter, en signaturrätt, utbrister Gourmé lyriskt.

Skreien imponerar

Jordärtkockskräm med ugnsbakat ägg, krispigt kycklingskinn och tryffel­ (110 kr), borde vara ett säkert kort, men tyvärr är äggvitan för rinnig och tryffelsmaken för dov. Skreien med morot, rapsolja och dill (230 kr) impo­n­erar desto mer. Fisken är perfekt ­tillagad, just på rätt sida gränsen till rå.

– Handlaget är där och smakerna sitter, konstaterar Gourmé.

Men Gourmand reagerar på från­varon av vegetariska rätter på menyn.

Atmosfären saknas

Sällskapet rundar av med choklad­kaka, krämig bananglass, krispig jordnöt och romkokt banan (120 kr), där spritsmaken gärna hade fått ta större plats. Snäppet bättre är desserten på kärnmjölksglass, plommon och mandel­kaka (120 kr). En ljuvlig avslutning på middagen, men som ändå lämnar Gourmand med en känsla av besvikelse.

– Visst, det är härliga grejer på ­tall­rikarna, men atomsfären saknas i mat­salen. Det är en lokal som mår bra av att vara stimmig och upp­sluppen, men i stället känns det stelt, vilket tyvärr gör helhetsupplevelsen lite tråkig.
 

Wallingatan 40, Stockholm, Sverige