Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Fenomenala rätter kring teppanyaki-hällen

Stekt gemsallad med hemmagjord mandelmjölk
Stekt gemsallad med hemmagjord mandelmjölk, är en otippad favorit.

Testat: Unn

— Lyxig och intim japansk teppanyaki med nordiska råvaror
Brunkebergstorg 2-4, Norrmalm
Betyg 4/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

Unn är en av de senaste i raden av krogar som siktar in sig på en intim, ­exklusiv och matporrig restaurangupplevelse.
Även om leveransen på Frida Ronges nya restaurang är proffsig, är ­genomförandet ibland aningen svajigt och middagen känns alldeles, alldeles för lång.

MENY

Kök: Här serveras en fast avsmakningsmeny av modern nordisk mat med inslag av japanska tekniker. Från det inledande­ och mycket goda ostronet med persilja­ och kålrabbi till kaffet med yuzusmaksatt fudge klockar vi in på tretton serveringar.

Den totala frånvaron
av chilimajonäs och
liknande genvägar
/…/ är befriande

Att avsändaren är tydlig är den stora styrkan i Unns mat. Här är det fina kontrasterande texturer med variation från rätt till rätt. Den totala frånvaron av chilimajonäs och liknande genvägar som ofta dyker upp på asian fusion-restauranger är befriande. Det är också en meny som man äter i sin helhet utan att hamna i matkoma.

Intimt kring bardisken

Det blir en intim stämning när endast åtta gäster får plats runt bardisken.

I meny finns fenomenala rätter så som bergtunga med zucchini och wasabi­tahini, samt svensk havskräfta med rostad hampakräm, sesam och kaffe. Men tyvärr är en återkommande fallgrop onödiga smaksättare, så som riklig mängd timjan eller svart risvinäger, som förstör i övrigt fantastiska rätter – vilket drar ner helhetsintrycket till en svag fyra.

Köttserveringen är
en riktig eldshow!

Köttserveringen är en riktig eldshow! Ribfingers, köttet mellan revbenen, skärs ut och steks framför våra ögon. Innan det skärs upp slänger kocken på en bunt hö och tänder på. Kul!

Vego: Menyn kan inte göras helt ­vegetarisk.

Kocken slänger på en bunt hö och tänder på!

Innan köttet skärs upp slänger kocken på en bunt hö och tänder på. Kul!

Dryck: Menyn kompletteras med välanpassat dryckespaket som går att få alkoholfritt. En eloge för att all dryck, från välkomstbubblet till kaffet, ingår om man väljer ett dryckespaket. Viner från små ekologiska och biodynamiska producenter varvas med sake och öl. De alkoholfria dryckerna är både genomarbetade och innovativa.

Pris: Meny med dryckespaket kostar 2 890 kronor och meny med alkoholfritt dryckespaket 2 290 kronor.

Rikliga med tryffel hyvlas över riset

Rikliga med tryffel hyvlas över riset med kycklingbuljong och äggröra.

MILJÖ

Lokal: Unn gömmer sig bakom en anonym dörr på restaurang Tak. Här får åtta gäster plats runt en bardisk, vilken omsluter en teppanyakihäll som används till ungefär hälften av rätterna. Det är litet, intimt och stämningen är förväntansfull och intresserad.

Ljudnivå: Behaglig, men upplägget gör det svårt att ha privata samtal.

Måltiden tog 4,5
timme, vilket känns
som åtminstone
en timme för länge

Stora sällskap: Restaurangen rymmer bara åtta gäster per kväll, och platserna släpps en månad i förväg.

Barnvänligt: Nej.

Toaletter: En stor, fräsch toalett­avdelning inne i Tak.

Söt tofu med malt, fläder, ingefära och getmjölk

Tyvärr är desserten med söt tofu, malt, fläder, ingefära och getmjölk ingen höjdare.

SERVICE

Bemötande: Personalen är kunnig, vänlig och lägger stort fokus på gästens välmående.

Väntetid: Tempot hade kunnat vara rappare. Även om stämningen inte är såsig så går det lite för långsamt. Måltiden tog 4,5 timme, vilket känns som åtminstone en timme för länge.

Brunkebergstorg 2-4, Stockholm, Sverige