Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

På knytis hos Petter och hans polare

Petters gamla vapendragare Tomas Rusiak är helhetsansvarig.
Petters gamla vapendragare Tomas Rusiak är helhetsansvarig på Fröken Vandal.

Testat: Fröken Vandal

— streetig kvarterskrog för aw-sugna och vinintresserade
Hornsbruksgatan 24–26, Södermalm
Betyg 3/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

Fistbumps, manbun, grafitti och Mikrofonkåt i högtalarna.
Petters kvarterskrog Fröken Vandal skulle kunna vara en karikatyr av Hornstull – men skön stämning, prisvärt käk och peppad personal avväpnar besökaren.

ANNONS

Varken hemsida eller bordsbokning – på artisten Petters nya ställe slinker du snarare in lite spontant efter jobbet. Som ett Judit & Bertil för 2010-talet där klassikern pastapesto moderniserats med kronärtskocka.

Laxen med rostade morötter och friterad kapris är god men känns också som något vi skulle kunnat laga hemma. Pilgrimsmusslans sötma övergår fint till chilisting.

Laxen med rostade morötter och friterad kapris är god men känns också som något vi skulle kunnat laga hemma. Pilgrimsmusslans sötma övergår fint till chilisting.

En av de få rätter som
har fått ­följa med från
mellanrättstiden är
bakad rotselleri – nu
befordrad till huvudrätt.

Från vårt första besök i januari har krögarna bytt mellanrätterna mot en klassisk förrätt, huvudrätt och efterrättsmeny – ett drag som 2019 känns nästan exotiskt. Bytet verkar ha gjort maten något dyrare – men också ett snäpp bättre.

Halstrad pilgrimsmussla med vispad crème fraîche och chilisås är bästa förrätten – precis lagom tillagad och med massor med umamismak. Tillbehören ger en fin sötma som sedan övergår i chilisting. Råbiffen är också riktigt fin, med frysbakad äggula och picklad rödbeta som pigga tillbehör.

Bland huvudrätterna är det lammlägget som är mest populärt. Vi hakar på och blir inte besvikna. Köttet som gått i 30 timmar på låg temperatur är en mjäll höjdare och bildar ihop med ”smashad potatis”, rödvinssås och bearnaisesmör till en riktigt mäktig vinterrätt som är lätt falla för.

Gigantisk vinlista med
flaskor från en fem-
hundring upp till
många tusen.

En av de få rätter som har fått ­följa med från mellanrättstiden är bakad rotselleri – nu befordrad till huvudrätt. Oerhört snyggt upplagt och fräscht med picklad rödbetshummus.

ANNONS

Vego: Två av fem huvudrätter och någon förrätt. Inget uttalat veganskt.

Dryck: Här slår grundaren Petters vinintresse igenom. Gigantisk vinlista med flaskor från en femhundring upp till många tusen. För att få vin på glas krävs att du frågar personalen.

Pris: Medel. Sympatiskt stort prisspann – det går att få två rätter för under 200 kronor (caesarsallad för 55 kr och spaghettin med kronärtskocks­pesto för 145). Dyraste kombon är råbiff (125 kr) och lammlägg (235 kr). Du kan även beställa in mat från burgarhaket Käk som ligger vägg i vägg.

Lammlägget är en av många rejäla portioner. Du lämnar inte Fröken Vandal hungrig. Men menyn spretar.

Lammlägget är en av många rejäla portioner. Du lämnar inte Fröken Vandal hungrig. Men menyn spretar.

MILJÖ

Streetigt. Hiphop i högtalarna. Grafitti på väggarna. Men också förvånansvärt mysigt och avslappnat.

Gäster: Mest folk i 30-årsåldern och uppåt som svänger in för en aw efter­ jobbet och som inte skäms för en fist-bump med kompisen som kommit före.

Vinkunnig och entusiastisk
personal som gärna före-
slår goda och lite oväntade
viner på glas.

Stora sällskap: Lurigt när det inte går att boka bord.

Ljudnivå: Ganska livlig. Vi är här mitt i veckan och musiken är hög.

Barnvänligt: Nej.

Toalett: Dubbeltoa (!) av modell fräschare sunkkrog.

Råbiffen med frysbakad äggula, picklad rödlök och jordärtskockschips piggar upp den klassiska rätten.

Råbiffen med frysbakad äggula, picklad rödlök och jordärtskockschips piggar upp den klassiska rätten.

SERVICE

Vinkunnig och entusiastisk personal som gärna föreslår goda och lite oväntade viner på glas, som inte överpratar maten och som får även förstagångsgästen att känna sig som en del i gänget bland stammisar och vänner.

Prisklass medel

Hornsbruksgatan 24-26, Stockholm, Sverige