Krogrecension: Imouto måste vara stans bästa sushi
Kockarna som gör sushi står för showen på Imouto.
Kockarna står för showen på Imouto.

Stor konst på Stockholms bästa sushi

Krogtest 

På Imouto är maten en föreställning där råvarna spelar huvudrollen. Ett nirvana för sushiälskare där allt görs med perfektion in i minsta detalj.
En smal restaurang för en tjock plånbok.

ANNONS

Imouto

Adress: Kungstensgatan 2
Kök: Asiatiskt
Miljö: Sobert elegant. Gästerna sitter runt en bardisk i den gamla teaterfoajén. Här är det sushikockarna som står för föreställningen.
Vegetariskt: Nej, här är det fokus på fisk och skaldjur.
Pris: 1 200 kr, omakase (kockens val).
Gourmé:
Gourmé 5/5 poäng Gourmé 5/5 poäng Gourmé 5/5 poäng Gourmé 5/5 poäng Gourmé 5/5 poäng
Gourmand:
Gourmand 4/5 poäng Gourmand 4/5 poäng Gourmand 4/5 poäng Gourmand 4/5 poäng Gourmand 4/5 poäng
Betygskala:
1. Uselt 2. Håller inte måttet 3. Bra 4. Mycket bra 5. Högsta klass
Gourmé gillar lyx och trendig inredning, men är konservativ när det gäller mat och service. Priset spelar ingen roll.
Gourmand vill bli mätt till ett rimligt pris. Är öppen för nyheter och störs inte av stimmiga miljöer.

Imouto, nobelkocken Sayan Isakssons senaste stjärnskott, delar lokal med storasyster Esperanto. Det vackra gröna­ huset som en gång var Jarlateatern rymmer fyra restauranger, varav två numera har Michelinstjärnor.­ Imouto fick sin i februari, vilket naturligtvis föranleder ett besök från Gourmé och Gourmand.

Runt bardisken finns nio exklusiva sittplatser och det är omakase som gäller, det vill säga det är sushikocken som bestämmer vad gästerna serveras för kvällen. Det är uteslutande fisk och skaldjur från skandinaviska vatten.

Gästerna får frågan om de äter allt, och sedan är det dags att starta kvällens föreställning. Den kostar 1 200 per kuvert och pågår i drygt två timmar.



Precis så gott som det låter

Måltiden inleds med ett antal smårätter. Ett perfekt vaktelägg, sashimi­ på pinfärsk pilgrimsmussla med wasabi,­ rökt krabba i sojamjölk och hemgjord silkestofu följer varandra
i en rask följd. Och det är precis så gott som det låter.

Sedan är det dags för sushin. Den första delen består av magrare fiskar, den andra av fetare.

Det är abborre, uer, norsk piggvar och sotad marulk. Det är enkelt och vackert, råvarorna som talar.

Göshuvuden grand final

De båda sushikockarna arbetar sida vid sida. Den ene sköter uppläggningen av det som ska serveras, den andre förbereder nästa servering. Det är perfektion in i minsta detalj.

– Det finns hela tiden något att titta på, säger Gourmé.

Vännerna serveras bläckfisk från Kattegatt, rödtunga, sotad havskräfta och röding mjäll som en saga. Till de fetare fiskarna som lax och makrill blandas riset med rödvinsvinäger.

Så håller kocken upp två göshuvuden. Det visar sig att grand final är gös­kind med havskräftshjärna.

– Hm, vi får visst äta upp det där med att vi äter allt, säger Gourmand.

Imouto: Göshuvuden samt sashimi på pilgrimsmussla.

Göshuvuden samt sashimi på pilgrimsmussla. Foto: Gourmé & Gourmand

Lämnar med lyckliga magar

Den andre kocken fyller sjögräs med göskind, kräfthjärna och laxrom. Det smakar naturligtvis utsökt.

Gästerna får välja var sin favorit innan det – efter 22 serveringar – är dags för dessert.

Det är med behagligt lätta och lyckliga magar som de båda vännerna lämnar restaurangen.

– Det här måste vara Stockholms bästa sushi, säger Gourmé.


Krogkartan: Så bra är Stockholms krogar

Läs fler krogrecensioner

Ankbröstet är fantastiskt mört
Krogtest

Stimmigt men avspänt på nya bistron

Björn Frantzén
Krogtest

Frantzéns magiska värld glömmer du aldrig

Parmesankroketter
Krogtest

Centan kan sätta Bagis på krogkartan

Vietnamesiska soppan pho
Krogtest

Bra kvarterskäk – om du väljer rätt rätt

Köttmacka
Krogtest

I köket käkar du finfint till fyndpris

Het paella med bläckfisk
Krogtest

Spanjorskan kan konsten att grilla bläckfisk