Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

En kryddstark utflykt till Georgien

Förrätt och grillad kyckling.
Mix av röror till förrätt. Och grillad kyckling.

Testat: Tiflisi

— Mat- och vinriket Georgien bjuder på ett ­rustikt kök på Kungsholmen
Hantverkargatan 86, Kungsholmen
Betyg 3/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

Mat- och vinriket Georgien bjuder på ett ­rustikt kök med influenser från väst och mellanöstern.

Den georgiska flaggan vajar stolt utanför entrén till restaurangen Tiflisi i en annars anonym del av Fridhemsplan. Krogen är fullsatt och stämningen är hög. Många språk surrar i luften, vid grannbordet beställs det på ryska.

Matriket Georgien bjuder på ett ­rustikt kök med influenser från väst och mellanöstern. Menyn är diger, med bilder och små beskrivningar
som hjälper till.”De gamla sovjetledarnas favoritvatten”

Georgien är ett av världens äldsta vinländer och på Tiflisi finns trevliga bekantskaper att göra. Även det kol­syrade mineralvattnet, Borjomi.

– De gamla sovjetledarnas favoritvatten, säger Gourmé.

Till förrätt delar sällskapet på en Pkhali mix (150 kr), fem av husets ­populäraste förrätter, på ett fat. Höjdpunkerna är stekta auberginerullar fyllda med en vitlöksdoftande valnöts­kräm, kokt rödbetsmix som är härligt syrlig och den färska spenatröran som är rena klorofyllbomben.

Ostfyllt bröd och tårta.

Ostfyllt bröd. Och tårta Tiflisi.

Till fatet med röror serveras det ­berömda ostfyllda brödet, khachapuri, rykande varmt (90 kr). Gourmand blir nästan tårögd av lycka för att ha hittat den felande länken mellan ostpaj och pizza:

– Det här är ju ”to die for”, mumlar Gourmand.

Fina fågeln har en rökig ton

Restaurangens signaturrätter finns på kolgrillsmenyn. Kycklingen marinerad i gräddfil (215 kr) serverad med tomatdipp och klyftpotatis har en fin rökig ton. Lammkebaben fylld med ost (205 kr) är rejält kryddig och riktigt bastant.

En besvikelse är dock den vackert grillade och vitvinsmarinerade fisken Dorado (225 kr). Överkokt efter att ha legat för länge på grillen och med en menlös smak.

Tårtan är aningen torr

Kvällen avslutas med en ljuvligt ljummen Pakhlavan (75 kr) gjord på valnötter och dränkt i honungssirap. Den är välgjord men hade tjänat på en liten glasskula.

Hoppa däremot över choklad- och hallontårtan Tiflisi (75 kr), aningen torr och serverad kylskåps­kall.

Portionerna är väl tilltagna och servitrisen erbjuder självmant en doggy bag för resterna.

Men betyget dras ned av den bitvis långa väntetiden på maten. Servisen gör sitt bästa men hade behövt ett par till ben för att ­klara av populariteten.

Hantverkargatan 86, Stockholm, Sverige