Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Loén – en liten krog med stora ambitioner

Krämig ankäggula, sparris, nässlor, morot och rotselleritostada. Restaurang Loén, Rådmansgatan 23, Östermalm.
Krämig ankäggula, sparris, nässlor, morot och rotselleritostada.

Testat: Loen

— kvarterskrog med ambitioner
Rådmansgatan 23, Östermalm
Betyg 4/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

En liten lokal, en handfull bord och ett par krögare med stora ambitioner – där har du den innovativa kvarterskrogen Loén.
I det lilla köket och med en ovanligt kort meny skapas oväntade smakupplevelser som imponerar på våra krogtestare.
Dela gärna på rätterna, men dela inte med dig av dina hemligheter – här hör alla allt.

ANNONS

I Duck & crabs gamla lokal driver nu kockduon Nichlas Holmquist och Oskar Larsson restaurang Loén sedan några månader tillbaka.

Menyn består av
snacks, mellan­rätter
och varmrätter som
byts var sjätte vecka.

Maten beskrivs som internationell, men det är mycket svenska smaker. Menyn består av snacks, mellan­rätter och varmrätter som byts var sjätte vecka. Menyn är också snudd på minimal – det finns endast tre varmrätter. Men det går också utmärkt att beställa in flera mellanrätter och dela.

Ravioli, nässlor, mascarpone, ricotta, parmesan, hasselnötter tryffel, smör och primörer. Restaurang Loén, Rådmansgatan 23, Östermalm.

Ravioli, nässlor, mascarpone, ricotta, parmesan, hasselnötter tryffel, smör och primörer.

Krogen har också ett tydligt säsongs­tänk och vid våra besök innebär det mycket sparris och det kan bli lite väl mycket av det goda. Särskilt om man vill ta in flera rätter och dela.

Men det finns mycket annat som håller smaklökarna på tå.

Låter det gott?
Det var fullkomligt
ljuvligt!

Vårkycklingen är kycklingfärs mixat med kronärtskocka som kokas tillsammans med grädde och sedan friteras. Låter det gott? Det var fullkomligt ljuvligt!

ANNONS

Hälleflundran, som serveras med en smörig vitvinsås, ramslök och vongole är en mustig smakkombination och den ljumma salladen på vårprimörer med en dressing av krossade boquerones och brödsmulor  ger en härlig syra och sälta.

Samma sälta saknas i raviolin med mascarpone, ricotta, tryffel och primörer. Trots att det är en nästan perfekt avvägning mellan det krämiga och primörernas fräschhet.

Kyparna slår sig
gärna ner bredvid
för att förklara
rätterna eller små-
prata.

Till skillnad från en del andra ställen i stan som serverar mellanrätter – de är ju rätt många – känns det ändå som att det finns ett tänk kring hur rätterna ska lira med varandra och de serveras inte heller på en och samma gång. Det gillar vi.

Vego: Gott om lakto-ovo vegetariska alternativ. Men endast en mellanrätt är vegansk.

Dryck: Generös vinlista med fokus på publika naturviner.

Pris: Medel. Mellanrätter 115–290 kr. Huvudrätter 205–280 kr.

Vit sparris, grön sparris, knippmorot, vårlök inlindad i rostad potatis med bearnaisesås. Restaurang Loén, Rådmansgatan 23, Östermalm.

Vit sparris, grön sparris, knippmorot, vårlök inlindad i rostad potatis med bearnaisesås.

Hälleflundra med vongole, potatis, olivolja, vitt vin, ramslök, basilika och knippmorötter. Restaurang Loén, Rådmansgatan 23, Östermalm.

Hälleflundra med vongole, potatis, olivolja, vitt vin, ramslök, basilika och knippmorötter.

MILJÖ

Krogen är liten med färre än 20 platser. Gästerna som placeras längst in i lokalen sitter bokstavligen i köket. Det charmiga stöket och den personliga känslan gör att det nästan känns som att vara på en lägenhetsmiddag. Men vi är trots allt på restaurang och något behöver göras åt ventilationen. Det blir mycket varmt…

Gäster: Par, kompisar, folk från kvarteren runt omkring.

Stora sällskap: Blir trångt.

Att gå på toaletten
på Loén är ett
mindre äventyr.

Ljudnivå: Bra sorl, men du får också räkna med att fler än de i ditt eget sällskap hör vad du säger.

Barnvänligt: Nej. En meny som inte flörtar med de minsta.

Toalett: Att gå på toaletten på Loén är ett mindre äventyr. Ner för en brant stege – som man behöver gå baklänges nedför!

Ljummen sallad på vårprimörer är smarrig, med en dressing av krossade boquerones. Restaurang Loén, Rådmansgatan 23, Östermalm.

Ljummen sallad på vårprimörer är smarrig, med en dressing av krossade boquerones.

Service

Vänlig, avslappnad och personlig. En kock och en eller två som serverar. Kyparna slår sig gärna ner bredvid för att förklara rätterna eller småprata. Vid våra besök verkar flera sällskap känna krögarna, vilket ytterligare förstärker hemmakänslan.

Prisklass medel

Rådmansgatan 23, Stockholm, Sverige