Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Det mesta går att röka på Brisket & Friends

750 gram kött med fyra tillbehör – en köttfest som lätt räcker till tre. Brisket & friends, Upplandsgatan 7.
750 gram kött med fyra tillbehör – en köttfest som lätt räcker till tre.

Testat: Brisket & Friends

— amerikansk bbq med fokus på rökt kött
Upplandsgatan 7, Vasastan och Upplagsvägen 18 i Årsta (endast lunch)
Betyg 4/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

I en före detta bilverkstad i Västberga industriområde blev Brisket & Friends ett fenomen bland stans köttälskare.
Nu har de tagit sin passion för att röka en bit kött på bästa sätt till Vasastan – och skapat prisvärd amerikansk landsbygdstrivsel bakom LO-borgen.

ANNONS

Kom hungrig. Kom köttsugen. Så kan vi summera våra kvällar på krogen Brisket & Friends, som börjar med att personalen på chosefritt manér langar upp maten på en bricka, väger den varpå du betalar direkt.

I 16 timmar har
köttet legat i röken
och nu är det mört,
saftigt och lagom fett.

Sen är det bara att knyta servetten under hakan och dyka ner: Framför oss ligger 750 gram köttfest i högar på en bricka. Vi grabbar tag i varsin gaffel och sätter igång.

Signaturrätten är bringa (brisket på engelska). I 16 timmar har köttet legat i röken och nu är det mört, saftigt och lagom fett. När den hamnar på tungan smälter köttbiten i munnen. Det är krogjournalistikens allra tröttaste klyscha men för en gång skull är den sann.

Det är också krogens bästa bit.

Fläsksidan och den USA-importerade bringan är bäst på menyn. Här märks Brisketgängets nördiga intresse för hantverket. Brisket & friends, Upplandsgatan 7.

Fläsksidan och den USA-importerade bringan är bäst på menyn. Här märks Brisketgängets nördiga intresse för hantverket.

750 gram kött med fyra tillbehör – en köttfest som lätt räcker till tre. Brisket & friends, Upplandsgatan 7.

750 gram kött med fyra tillbehör – en köttfest som lätt räcker till tre. Här får du ingen egen tallrik, bara ta en gaffel och hugg in!

ANNONS

Men förutom bringan är den möra fläsk­sidan med sin friskt syrliga ingefärsglaze och burnt ends – bitar av sidfläsk i bbq-sås – också en riktig prisvinnare. Till det äter vi vitt bröd, rostad majsröra och en mac ‘n’ cheese som är krämig, skönt illgul, mild och makalöst god.

För att inte spricka får vi komplettera med lättare tillbehör som korianderdoftande pico de gallo. Ett tips är att även undvika coleslaw – den är för fet i sammanhanget och smakar dessutom mest rhode islandsås.

Hur du än gör blir
du garanterat mätt!

Vill du göra plats för det bästa kan du även skippa pulled­ pork och jalapenokorven. Men hur du än gör blir du garanterat mätt!

Vego: Otippat bra. Bäst är den rökta portapellon i bbq-sås, spänstig i konsistensen och mustig med tydlig röksmak. Generellt håller det vegetariska inte samma superhöga klass som köttet, men med alla tillbehör kan vegetarianen lätt skrapa ihop en rejäl måltid.

Underbart illgul och krämig mac ’n’ cheese. Brisket & friends, Upplandsgatan 7, har ett förvånansvärt stort vegoutbud.

Underbart illgul och krämig mac ’n’ cheese. ”Det mesta går att röka”, kommenterar en i personalen det förvånansvärt stora vegetariska utbudet.

Dryck: Väl tilltagen öllista som byts ofta. Stort plus för att du kan få ölen i 20 cl-glas. Vinlistan är mycket kort.

Pris: Medel. Du betalar per hekto om du inte väljer menyn tablebreaker för två eller fyra personer. Tvåpersonsmenyn är så brutal att tre personer lätt blir mätta för 500 kronor – prisvärt!

Foton från amerikanska landsbygden sätter gästen i rätt stämning. Brisket & friends, Upplandsgatan 7.

Foton från amerikanska landsbygden sätter gästen i rätt stämning.

Gästerna sitter vid långbord och det går inte att boka bord. Brisket & friends, Upplandsgatan 7.

Gästerna på Brisket & friends sitter vid långbord och det går inte att boka bord.

MILJÖ

Källarlokal, en halvtrappa ner, med fotografier från den amerikanska landsbygden på väggarna och avslappnad atmosfär. Stort plus för bakgården som har öppet till 22 under sommarhalvåret.

Amerikansk radiorock
studsar mellan sten-
väggarna. Det blir både
brötigt och trivsamt.

Stora sällskap: Absolut. Ingen bordsbokning och långbord.

Ljudnivå: Amerikansk radiorock studsar mellan stenväggarna. Det blir både brötigt och trivsamt.

Barnvänligt: Ja. Långbord, mac ’n’ cheese och mat som man får äta med fingrarna!

Toalett: Tre stycken i godkänt skick.

Stort plus för bakgården som har öppet till 22 under sommarhalvåret. Brisket & friends, Upplandsgatan 7.

Stort plus för bakgården som har öppet till 22 under sommarhalvåret.

SERVICE

Rapp och effektiv. Beställ maten i kassan och betala direkt. Personalen svarar glatt på frågor om rökmetoder, styckdetaljer och kryddningar. Det märks att de som jobbar här brinner för att röka mat i allmänhet och kött i synnerhet.

Prisklass medel

Upplandsgatan 7, Stockholm, Sverige