Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

Sötsur upplevelse på nya trendkrogen

Kockar som jobbar. I ett rasande tempo. Rätterna kommer in fortare än vad som behövs.
Kockar som jobbar. I ett rasande tempo. Rätterna kommer in fortare än vad som behövs.

Testat: Tako

— Asiatiska mellanrätter i elegant mörk miljö
Birger Jarlsgatan 29, Östermalm
Betyg 3/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

Tako är en ­elegant och spännande krog med en atmosfär som andas nattromantik och fest.
Maten, asiatiska mellan­rätter, är ambitiös och bitvis lyxig – men samtidigt otroligt typisk. Vi hade hoppats på fler överraskningar.

MENY

Kök: Små- och mellanrätter med japanska, kinesiska och koreanska influenser: Sashimi, tartarer, steam buns och tempura – samt ett stort antal sallader och spett. 

Var för sig är rätterna vällagade och tydligt smaksatta, men även om det ofta är raffinerat blir ändå helhets­intrycket att de flesta av rätterna är för lika. Det är ingen större skillnad mellan den kinesiska såsen char sui på revbensspjällen, glacen till spetten eller det sötsura i den ­krispiga anksalladen.

Samma gäller den råa maten, med några undantag som Hamashinigirin som har bitar av karameliserad tryffel, ett av få riktiga utropstecken.

En välvillig tolkning är att rätterna har en tydlig röd tråd. Eller så så är det lite fegt.

Piece de recistance
var dock en
generös hummer-
sallad

Rekommenderas: Tonfisktartaren är välgjord och fräsch. Tonfiskmakin serveras med ett vaktelägg och jalapeno, en uppiggande och lyckad kombo. Piece de recistance var dock en generös hummersallad med avokado och citron vars dressing fick oss att slåss över de sista dropparna.

Hamashi

Hamashi, som också kallas Yellowtail, serveras med tryffel. En fullträff.

Kvällens missar

Aubergine och miso är för söt och för geggig. Och kvällens stora flopp: Spett med tofu, biff och bläckfisk – ser roligare ut än vad de smakar.

Undvik: Aubergine med miso är överkokt och för söt. En gegga mellan pinnarna.

Vego: Tillräckligt för att sätta ihop en bra gäng rätter. Tofuspetten och steambuns rekommenderas.

Pris: 185–335 kronor per rätt och du behöver 3–4 för att bli mätt. Färdiga menyer för 800–1000 kronor. Priserna matchar inte riktigt helhetsupplevelsen.

Dryck: Det finns flera val på glas för 100–180 kronor och vinlistan är lätt att hantera utan att vara vinexpert. Det som gör dryckeslistan extra rolig är alla sake-, rom- och whiskeysorter.

Tonfisk med ägg och jalapenos

Tonfisk med ägg och jalapenos, ett uppiggande inslag bland de annars säkra smakkorten.

Hummersallad

Hummersallad med citron och avokado. Dyr. Men väldigt god.

MILJÖ

Lokal: Lokalen är ritat på ett sätt så att krogen nästan består av små kvarter med olika bakgator. Mörka träslag och speglar ger ett lyxigt intryck. Passar bättre för stora sällskap än för par.

Gäster: Människor i alla åldrar.

Passar bättre
för stora
sällskap än
för par

Ljudnivå: Trivsamt stim.

Barnvänligt: Nej.

Toaletter: På herrtoaletten är det kiss på golvet vid urinoaren vid båda våra besök. Trist.

Små kvarter

Lokalen är ritat på ett sätt så att krogen nästan består av små kvarter med olika bakgator.

SERVICE

Bemötande: Menyn behöver förklaras. Den vänliga och uppmärksamma personalen sätter igång att guida oss så snart de kommer till bordet. Frågan är varför den är skriven på engelska – vet alla vad ”Char” och ”Venison” är?

Väntetid:  Efter tio minuter kommer alla rätter vi beställt in nästan samtidigt. Det blir trångt på bordet. Synd, särskilt eftersom vissa rätter kallnar innan vi hinner smaka.

Tonfisktartar

Tonfisktartar – en fräsch pärla med syrlig sås.

Birger Jarlsgatan 29, Stockholm, Sverige