Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

Ichi – stans nya stjärna för foodies

Snackslådan på Ichi
Snackslådan beställs extra, missa inte dessa fyra explosiva smaker att börja med.

Testat: Ichi

— Innovativ japansksvensk fine dining med ljuvlig avsmakningsmeny till fast pris
Timmermansgatan 38 b, Södermalm
Betyg 5/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

Lycklig är den som får ett bord på Ichi, stans senaste stjärna bland foodies. Saori Ichihara, med ett förflutet på såväl Esperanto som Oaxen, har öppnat lekfull och vänlig fine dining tillsammans med gänget bakom Barobao och skapat en sällsam smakeufori med japanska förtecken.

MENY

Kök: Japansksvensk fine dining där varje dag bjuder på överraskningar, allt efter säsong och tillgång på råvaror. Det är innovativt, lustfyllt och sagolikt gott. Råvarorna är närproducerade nordiska, men tillagas med japansk touch och läggs upp som smycken på vackert, handdrejat porslin.

”Sallad” är tre variationer av kål

”Sallad” är tre variationer av kål, fyllningen är möraste bläckfisk och picklad rödkål.

Rekommenderas: Missa inte snackspaketet. Där gömmer sig smakexplosioner som marulkslever, vispad så lätt att det är som att äta ett litet moln. Och ta in godislådan till kaffet. Om blåbärs- och lavendelmarmeladen serveras lyfter man från bordet av ren lycka.

Här får man det
köket serverar och
ska vara sååå glad
och tacksam för det

Undvik: Här väljer man inte bort, här får man det köket serverar och ska vara sååå glad och tacksam för det.

Vego: Säg till i samband med bordsbeställningen så anpassar köket menyn. Den är annars i tiden och består mestadels av grönsaker, lite fisk och skaldjur och endast en –pytteliten – kötträtt. När karnivoren smaskar på Domtagris, får vegetarianen marinerad och örtkryddad svartrot, som har så mycket umami att den matchas lika perfekt som grisen av den österrikiska Merlot som serveras till.

Visst blir det pengar,
men för det man
får är det riktigt,
riktigt prisvärt

Dryck: Spännande dryckespaket för 445 kronor med både saké och umeshu (plommonvin). I övrigt en kort vinlista men ett bra urval öl och saké.

Pris: Menyn kostar 595 kronor, snackspaketet ytterligare 100 kronor och godislådan 105 kronor (den senare går att dela på två). Visst blir det pengar, men för det man får är det riktigt, riktigt prisvärt.

Tartlette med rotselleri

Tartlette med rotselleri, äpple och oxtalg serveras med rik buljong på rotselleriskal.

MILJÖ

Lokal: Det är svårt att hitta hit, skylten är platta direkt på husväggen. Fönstren skyls av gardiner. Men bakom ett skynke väntar japansk estetik i lugn, vänlig atmosfär. Sällskap om fyra kan få bås.

Ljudnivå: Stilla sorl från gästerna och japansk snällpop i högtalarna, lite som landets motsvarighet till Per Gessle. Känns konstigt nog rätt i sammanhanget.

Hit går man för
att slippa vardagen

Gäster: Blandade åldrar och många uppenbart matintresserade gäster.

Stora sällskap: Nja. Lokalen är liten.

Barnvänligt: Nja, hit går man för att slippa vardagen med hämtning, handling, middag och stress. Boka barnvakt samtidigt som bord.

Toaletter: Mörka, rena, snygga.

Vackert, stillsamt och ombonat

Vackert, stillsamt och ombonat på nya stjärnskottet Ichi.

SERVICE

Bemötande: Så vänligt, så proffsigt, så kunnigt.

Väntetid: Menyn tar drygt två timmar att äta sig igenom. För bord är förbokning närmast ett måste.

Surdegsbröd. Och ljuvlig kräm på hojichate

Extrarätt med en liten öl från Asahi och ett paket med bröd bakat på 26 år gammal surdeg. Och ljuvlig kräm på hojichate med kolasås av treårig soja, kommer med harsyra – och guld.

Timmermansgatan 38 b, Stockholm, Sverige