Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Storslaget italienskt äventyr på L’Avventura

L’Avventura ligger i en gammal teaterlokal
Två stora olivträd dominerar i den gamla teaterlokalen.

Testat: L’Avventura

— Italienare som trots tjusig ­personal och tjusiga lokaler ­lyckas kännas familjär
Sveavägen 77, Vasastan
Betyg 4/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

Den chosefria lyxen på L’Avventura gör oss på riktigt gott humör. Servitörerna är välklädda och stämningen på topp. Kända skådespelare och artister minglar runt bland vanligt folk.
Och så har de en syndig pastarätt som bryter mot alla regler – men smakar helvetiskt gott.

MENY

Kök: Det är kul på L’Avventura. Inredningen säger lyxkrog,  priserna säger något annat. Mat serveras på vackert porslin från vagnar, kött trancheras framför gästerna av välklädda män till tonerna av italienska och amerikanska crooners.

Djävulskt god helt
enkelt och vi undrar
om vi egentligen
får plats med mer

Och maten då? En förrätt på tunt skuren gös och citron är en pigg inledning precis som den feta skinkan spalla (endast för vana köttätare). Sedan går vi vidare till carpaccio med tryffelmajonnäs som försvinner från tallriken fortare än någon hinner säga ”delizioso” samtidigt som kyparen slår upp chianti i glasen. Vitello tonnato går samma öde till mötes.

Kvällens bästa pasta

Kvällens bästa rätt: en pasta med ’nduja, tomater och vodka. Och en välklädd servitör fixar till en rätt ute vid bordet.

Smakerna är rena, distinkta och råvarorna gör jobbet. Och vi ser fram emot vad köket kan göra med huvudrätterna. Men först kommer pastan: Spicy vodka fusillione. Den oheliga blandningen av tomatsås och grädde kryddad med ’nduja (rökt bredbar korv) har en helt underbar sötma som matchas med het rökighet. Djävulskt god helt enkelt och vi undrar om vi egentligen får plats med mer.

Du kan lätt sy
ihop en meny
på fem–sex rätter
med vegetarisk mat

Osso Buccon, som vi beställt lite ungsrostad potatis och en caponata till, är så mör och smakrik att även den försvinner.

Kvällens enda miss är att vi trots det propsar på efterrätt; vi hade gärna sett en lite sötare tiramisu och citronkakan är lite för studsig.

Vego: Du kan lätt sy ihop en meny på fem–sex rätter med vegetarisk mat.

Pris: Huvudrätter 165–375 kronor. Du kan sätta ihop menyn på ett sätt som passar den egna plånboken.

Dryck: Gedigen vinlista och en egen station dit gästerna kan komma och smaka och prata om sitt vin.

Carpaccio med selleri och tryffelmajonnäs

Carpaccio med selleri och tryffelmajonnäs. Och så lite riven parmesan på det.

Gös, spalla och tomatsallad

Tunt skuren gös, spalla (skinka) och en enkel tomatsallad.

MILJÖ

Lokal: Detta är en av stans bästa l­okaler just nu. Den omgjorda teatern har väldigt högt i tak och dessutom har man ställt in två fullstora olivträd så att det känns som vi sitter på en ­innergård med både Moulin Rouge- och The Great Gatsby-vibbar.

Ljudnivå: Sobert stim.

Gäster: Kändisar och vanligt folk.

Barnvänligt: Ja, om barnen gillar ­italiensk mat

Toaletter: Maffiga kakelkomplex.

L’Avventura på Sveavägen 77

L’Avventura – tjusig men familjär italienare på Sveavägen 77.

SERVICE:

Bemötande: Från att vi lämnar baren i entrén och eskorteras ner i matsalen är servicen i princip fläckfri. Ska man klaga på något är det att en servitör envisas med att rekommendera det dyraste från menyn hela tiden.

Trots full matsal
och massor av rätter
i omlopp hamnar
allt på bordet
i rätt ordning

L’Avventura gör annars en grej av att endast ha äldre och erfaren serveringspersonal.

Väntetid: Trots full matsal och massor av rätter i omlopp hamnar allt på bordet i rätt ordning och med en liten skön paus mellan varje servering.

Sveavägen 77, Stockholm, Sverige