Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Möbler möter naturliga viner på nya vinbaren Gemla på Söder

Gänget som ska driva Gemla Vinbar.
Gänget som ska driva Gemla ihop.

Sommeliern Anna Mellfors har gått ihop med bland andra ägaren av Gemla Möbelfabrik för att öppna ett nytt ställe på Södermalm. Här ska du kunna kolla möbler, dricka vin och äta samtidigt.
– Vinerna kommer att vara uteslutande hantverksviner utan onödiga tillsatser och manipulation, säger hon.

ANNONS

Benny Hermansson, ägare av Gemla Möbelfabrik sedan 2015, och hans medarbetare Anton Mannervik har under flera års tid haft en tanke om att öppna en möbelstudio som också hade någon annan typ av verksamhet.

Men det var i samband med att Anna Mellfors arbetsplats La Colline bommade igen i höstas som hon och duon bestämde sig för att slå sig samman.

Möbelstudio dagtid, stimmig vinbar på kvällen

Tillsammans med Ola Arnkil öppnar de nu en kombinerad showroom och vinbar på Söder.

Naturligt, hållbart och hantverksmässigt blir det genomgående temat för både vin, mat och inredning – vilket faller sig naturligt då Anna Mellfors har jobbat med den typen av viner under sina senaste tolv år i branschen.

Viner som är snälla mot både natur och människor

– Gemla Möbelfabrik är ju Sveriges äldsta möbelfabrik och de jobbar väldigt hållbart med enbart certifierade skogar och naturgarvat läder. Även vinerna kommer att vara uteslutande hantverksviner utan onödiga tillsatser och manipulation som är snälla mot både natur och människor, säger hon.

Maten som serveras går i samma anda. Grönsakerna är grunden i köket och säsong och tillgång får till stor del styra den levande menyn som skapas av kocken Alexander Schlyter.

Egen deli

Utöver allting annat kommer det även att finnas en delidisk med bland annat ost och chark, konserver, egenproducerade patéer, rilettes, pickles, gott bröd, kaffebönor från lokala rosterier och en eller ett par lagade rätter för den som vill köpa med sig hem.

ANNONS

Lokalen, som ligger vid Magnus Ladulåsgatan-Rosenlundsgatan, kommer att ha cirka 45 sittplatser.

– Det ska öppna upp fler krogar där under sommaren och hösten så det ska bli ett helt restaurangkvarter, säger Anna Mellfors.

Tanken var att slå upp portarna i slutet av maj, men pågrund av corona har öppningen dröjt.

Nu står det klart att Gemla Vinbar öppnar i mitten på oktober.

Rosenlundsgatan, Stockholm, Sverige