Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

De är Stockholms nya Michelin-stjärnor

Joel Åhlin och Filip Fastén får Michelinstjärna.
Joel Åhlin och Filip Fastén får Michelinstjärna.

I skuggan av Frantzéns tre Michelinstjärnor finns det faktiskt mer att fira. Åtminstone för kockarna på Aloë och Agrikultur som numera också prisas i den legendariska matguiden.

Genom att vända och vrida på en morot, visa hur mycket det går att göra med en potatis och att pickla och salta på traditionellt sätt lyckades Agrikultur med sin hyllning till de nordiska bönderna och nordiska köket att knipa en stjärna i guide Michelin.

– Det känns så himla roligt och stort, att vi fått en stjärna i världens största matguide. Även om vi lagar mat åt våra gäster och inte åt dem så känner vi oss såklart superstolta. Både för stjärnan och över teamet, säger Joel Åhlin som är krögare på Agrikultur tillsammans med Filip Fastén och Pelle Thunström. 

Inspektörerna sa hej

Han berättar att de gjort en satsning på krogen på Roslagsgatan. Att de försökt höja nivån ytterligare ett snäpp och när Michelininspektörerna presenterade sig efter ett besök i höstas började de försiktigt hoppas.

– Samtidigt vågar man inte riktigt ta ut något i förväg, det är ju stora puckar liksom.

Hur firade ni?

– Med röd pölse på ett torg i Köpenhamn (där Michelingalan var, reds anm) sen blev vi hämtade på Arlanda och åkte till Bar Agrikultur där vi festade med Frantzéngänget.

Blixtsnabba stjärnor

Björn Frantzéns supersatsning på en trevåningsrestaurang, med en av landets mer ambitiösa menyer, gav också resultat. Hans krog fick som första svenska restaurang någonsin tre stjärnor i Guide Michelin, efter att bara ha varit öppen några månader. Samtidigt behöll sushiställena Imouto och Sushi Sho sina stjärnor, precis som Ekstedts.

Prova småsyskonen

Om det är fullt på Agrikultur på Roslagsgatan finns den mindre varianten,  Bar Agrikutur på Nytorget som faktiskt också fick ett omnämnande i guiden. Skulle det vara svårt att komma till Aloë har ägarna nyligen startat Rinos bodega, en kvarterskrog i samma område.

Fakta

Sikta mot stjärnorna

Aloë, Svartlösavägen, Älvsjö, Sverige