Test: Stockholms godaste vegetariska burgare

Två av de starkaste mattrenderna just nu är hamburgartrenden och den vegetariska trenden. Vi kombinerar de båda – och tolv vegetariska burgare senare har vi korat en vinnare.
Textur, textur, textur – och så saftighet, lite fett och den svårbeskrivliga umamin. Så kan man sammanfatta receptet på en lyckad vegetarisk burgare.
Vi testade hur hamburgarkrogarna med ambitioner klarar vegotrenden:

KÄK
Adress: Hornsbruksgatan 24, Södermalm.
Vegetariskt utbud: Ett alternativ – portabelloburgare.
Beställning: ”Ms Dixons Shroom Burger”.
Så tyckte vi: Burgaren är gjord på hackad portabellosvamp som blandats med cheddarost och pankofriterats vilket ger en bra krispig yta. Grönsakerna består av sallad och tomat. Aningen lite dressing. God men väl mild smak som helhet.

Burgers & beer
Adress: Rörstrandsgatan 11, Vasastan.
Vegetariskt utbud: Tre alternativ – halloumiburgare, Oumph-burgare och kikärtsburgare.
Beställning: ”Chickpeas vegan burger with guacamole”.
Så tyckte vi: Kikärtsbiffen är mjuk och utan stekyta, serveras mellan vad som förefaller vara två orostade toastbröd, med sallad, lök och en dressing med smak av dijon samt en smaklös guacamole. Burgaren saknar helt textur.

Phils Burger
Adress: Fleminggatan 49, Kungsholmen.
Vegetariskt utbud: Ett alternativ – halloumiburgare.
Beställning: ”Halloumi burger”.
Så tyckte vi: Här är det halloumin som är burgaren, den kommer med romansallad, dressing, avokadoröra, ugnstorkad tomat och picklad rödlök. Avokadoröran smakar inte så mycket. Den ugnstorkade tomaten däremot har en distinkt smak, likaså den picklade löken. Gott att det går att urskilja de olika smakerna, men halloumi är generellt rätt trist på en burgare. Brödet är grillat på insidan men ändå aningen svampigt.

Prime Burger
Adress: Hantverkargatan 50, Kungsholmen.
Vegetariskt utbud: Alla burgare går att få vegetariska med halloumi eller vegansk egengjord quinoa-bönburgare.
Beställning: ”Mucho Gusto Burger” med quinoa-bönburgare.
Så tyckte vi: Bönburgaren har smak av grill och ett sting av chili, däremot har den ingen stekyta utan är mest mosig. Här låter man burgaren stå för största smaken och avokadoröran, osten, salsan och rödlöken blir mest bihang. Smakmässigt fräsch, men saknar ändå någon form av dressing.

Gnarly Burger
Adress: Fridhemsgatan 13, Kungsholmen.
Vegetariskt utbud: Alla går att få vegetariska med antingen halloumi eller portabellosvamp.
Beställning: ”Bob’s hot” med halloumi.
Så tyckte vi: Väldigt maffig, med alldeles för tjock skiva halloumi. Pepper jack-osten, dressingen och jalapeños (som står för hettan) ger god smak.

Bun meat Bun
Adress: Söderhallarna, Medborgarplatsen 3, Södermalm.
Vegetariskt utbud: Ett alternativ – portabelloburgare.
Beställning: ”Belloburgaren”.
Så tyckte vi: Burgaren består av en panerad portabellosvamp. Krispigheten är bra men tyvärr smakar den mest bara friterat med en hint av portabellosvamp. Dressingen har ingen riktig smak (är det bara majonnäs?) och även osten är mild, men texturen sitter, brödet är lite grillat och salladen fräsch.

Svenska hamburgerköket
Adress: Tellusborgsvägen 78, Midsommarkransen.
Vegetariskt utbud: Ett alternativ – med egengjord biff.
Beställning: ”Floristen”.
Så tyckte vi: Biffen är gjord på hackade champinjoner som blandats med cheddar. Här har de lyckats få till en bra stekyta utan att det blir friterat. Brödet har inte stekts. Hade önskat en riktig dressing i stället för créme fraîche.

Barrels Burgers and beers
Adress: Stora Nygatan 20, Gamla stan.
Vegetariskt utbud: Ett alternativ – med egengjord biff.
Beställning: ”Veggielicious”.
Så tyckte vi: Barrels har fattat grejen. Deras egengjorda burgare med kikärtor, grönsaker och örter är välstekt, krispig på utsidan och mjuk på insidan men har ändå tuggmotstånd. Trots kikärtorna lyckas de få biffen att inte alls påminna om falafel, men vi hade önskat lite mer smak. Plus i kanten för extra krisp med rostad lök och välgrillat bröd.

Flippin Burgers
Adress: Observatoriegatan 8, Vasastan.
Vegetariskt utbud: Egengjord vegoburgare som går att få i vilket utförande som helst.
Beställning: ”Beanie” i Flippin-utförande.
Så tyckte vi: Den egengjorda burgaren, som består av tre olika sorters bönor, quinoa, lök, vitlök, och chipotlechili, har bra konsistens och krispighet med något som liknar pumpakärnor. Dock lämnar burgaren i övrigt en del att önska, mer sås hade varit trevligt och ett salladsblad på sin plats.

Babas burgers & bites
Adress: Högdalsgången 20, Högdalen.
Vegetariskt utbud: Ett alternativ – med egengjord biff.
Beställning: ”Babas veggo”.
Så tyckte vi: Själva burgaren är gjord på mixade grönsaker, purjolök, spiskummin, ingefära med mera som sedan friterats. Grönsaksbiffen är krispig och relativt fräsch trots friteringen. Välgrillat bröd. Roligt att man satsar på annorlunda pålägg som chèvre och ruccola (har även rödlök och tomat) och vitlöksås.

Lily’s Burger
Adress: Hornsbergs Strand 47, Kungsholmen.
Vegetariskt utbud: Två alternativ – halloumiburgare och falafelburgare.
Beställning: ”Falafelburgaren”.
Så tyckte vi: Välsmakande falafel med bra yta, god hummus och rostade grönsaker (aubergine). Lättstekt, gott bröd. Men vi hade önskat mer än falafel.

Supreme Burger
Adress: Solnavägen 55, Solna.
Vegetariskt utbud: Ett alternativ – med egengjord biff.
Beställning: ”Veggie”.
Så tyckte vi: Egengjord biff på bönor med grym stekyta, till skillnad från de andra är halloumin som kommer med bara ett tillbehör. Serveras med grönsallad, tomat och god syltad lök. Brödet är grillat och dessutom snålar de inte med dressingen, det gillar vi.
Bastard Burgers
Adress: Rehnsgatan 22, Vasastan.
Vegetariskt utbud: Två fasta alternativ och en månadens vegosignatur.
Beställning: ”Ayia Napa Double Halloumi”.
Så tyckte vi: Burgaren består av halloumi övrigt är smakerna väldigt enkla med majonäs, lök, tomat, god krispig sallad och avokado. Brödet är gott men hade kunnat vara mer stekt. Som helhet är burgaren god, men inget speciellt.
Jureskogs
Adress: Jakobsbergsgatan 21, City.
Vegetariskt utbud: Två alternativ, en med inspiration från mellanöstern och en grekisk.
Beställning: ”Greek Retreat”.
Så tyckte vi: Smakerna sitter fint, sältan från den polentastekta fetaosten och olivröran gör sig bra ihop med de färska kryddorna och grönsakerna. Brödet är mjukt, men samtidigt lite segt. Överlag hade vi önskat mer textur och smakerna för snarare tankarna till en wrap än en burgare.