Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Nya vegankaféet Gigafood vill inspirera

Ida Högberg ligger bakom cateringfirman Gigafood – nu öppnar hon kafé på Söder.
Ida Högberg ligger bakom matkonceptet Gigafood – nu öppnar hon vegankafé på Söder.

Från catering till kafé. I slutet av mars öppnar Ida Högberg vegankaféet Gigafood på Södermalm. Där hoppas hon inspirera fler till att äta veganskt och hållbart i vardagen.
– Vi måste hitta nya sätt att äta. Vi brinner för att få fler människor att våga testa, säger Ida Högberg.

ANNONS

För snart två år sedan grundade Ida Högberg det veganska matkonceptet och cateringföretaget Gigafood. Nu utökar hon verksamheten med sin första kafé- och take-awayrestaurang.

I slutet av mars öppnar Gigafoods kafé i det nya kvarteret Stockholmsverken, i korsningen Rosenlundsgatan-Magnus Ladulåsgatan.

– Det är fullt ös nu in i det sista, säger Ida Högberg när vi träffar henne några veckor innan öppningen.

På menyn finns bland annat lunchlådor, mackor, superfoodlattes, wraps, bowls, kaffe, desserter och smoothies. Foto: Christian Ekstrand

På menyn finns bland annat lunchlådor, mackor, superfoodlattes, wraps, bowls, kaffe, desserter och smoothies. Foto: Pressbild/Christian Ekstrand

Klimatmärkt, ekologiskt, veganskt

På det nya kaféet kommer Gigafood att servera ekologisk och vegansk mat. Rätterna på Gigafoods meny kommer även att ha WWF:s nya märkning One Planet Plate, som garanterar att måltiden håller sig inom planetens gränser.

För den som vill slå sig ner finns ett tiotal sittplatser i lokalen, men stora delar av de 140 kvadratmeterna kommer att användas till matlagningskurser och inspirationsföreläsningar med fokus på att sprida kunskap om mat och hållbarhet.


ANNONS

”Matbranschen är långt ifrån perfekt”

– Vi har byggt hela vårt företag på hållbarhet. Och vi jobbar med total transparens så man kan fråga oss precis vad som helst så berättar vi varför vi gjort de valen vi har gjort. Om någon har bättre alternativ får den gärna kontakta oss så att vi kan bli ännu bättre, säger hon.

På så sätt hoppas de också få konsumenter att ställa frågor till fler företag.

– Matbranschen är långt ifrån perfekt i dag och mat är en av våra största klimatbovar. Vi behöver bli inspirerade i nya riktningar och det är det som Gigafood jobbar med. Vi vill uppdatera bilden av vad vegansk mat kan innebära.

Ida Högberg ligger bakom cateringfirman Gigafood – nu öppnar hon kafé på Söder.

”Vi tror inte att hela världen ska konvertera till veganism, men vi måste hitta nya sätt att äta” säger Ida Högberg. Foto: Sandra Eriksson

Vegansk vardagsmat

På menyn finns bland annat lunchlådor, mackor, superfoodlattes, wraps, bowls, kaffe, desserter och smoothies.

– Vi försöker täcka behovet från morgon till kväll. Vårt matkoncept är everyday food, grab and go, hela känslan av att lösa vardagsmaten.Maten är tillagad för att få människor att må bra, men de vill inte förknippas med någon hälsohets.

– Du ska få energi och bli glad av maten, och samtidigt veta att man har tagit tillvara på våra matresurser på ett bra sätt.

Förhoppningen är att få fler att våga prova vegansk mat i vardagen.

– Vi tror inte att hela världen ska konvertera till veganism, men vi måste hitta nya sätt att äta. Vi brinner för att få fler människor att våga testa, säger Ida Högberg.

Gigafood slår upp dörrarna den 25 mars intill Magnus Laduslåsgatan 10. 

Öppettider: Mån-fre kl 08-20, lör kl 11-20, sön kl 11-16

I det nyrenoverade kvarteret Stockholmsverken (i korsningen Rosenlundsgatan-Magnus Ladulåsgatan) kommer totalt fem restauranger att öppna framöver.

I det nyrenoverade kvarteret Stockholmsverken (i korsningen Rosenlundsgatan-Magnus Ladulåsgatan) kommer totalt fem restauranger att öppna framöver. Illustration: AMF fastigheter/Walk the Room

Fakta

Gigafood – mat för miljarder

Giga betyder 1 miljard och namnet Gigafood kommer från att grundarna började tänka ”mat för miljarder” som gör gott för hälsan och miljön.

”Vi beräknas vara 10 miljarder människor samma år som vi enligt Parisavtalet ska ha noll klimatutsläpp – 2050” säger Ida Högberg.

Ambitionen är att skapa något som kan förändra livet för miljardtals människor och hitta nya sätt att äta.

Magnus Ladulåsgatan 10, Stockholm, Sverige