Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Skippa finmiddagen – här satsar du på lyxigare lunch i stället

Lunchrusning på Klas Lindbergs restaurang Portal på S:t Eriksplan.
Lunchrusning på Klas Lindbergs restaurang Portal på S:t Eriksplan.

Det ska gå snabbt. Det ska vara billigt. Kaffe ska ingå. Kraven på lunchen är många.
Men det finns de som tänker precis tvärtom – vi guidar till de lite lyx­igare luncherna i stan.

ANNONS

En lunch på restaurang ska vara snabbt avklarad. Maten ska serveras mer eller mindre direkt efter att du beställt (om det inte är buffé) och kaffe ska ingå i priset – som helst inte ska överstiga en dryg hundring.

Men själva maten då?

Den lunch vi gör är väldigt bra.

Klas Lindberg

När krögaren Klas Lindberg började med sina luncher på Portal på Sankt Eriksplan för mindre än tre år sedan gjorde han improviserade marknadsundersökningar på sina gäster och då värderades det som ligger på tallriken lägre än han trott. Ändå är det där han har satsat: På luncher som är nylagade, på schyssta råvaror och på genomtänkta portioner. Visserligen dyrare än genomsnittet men de är gjorda med en tydlig tanke.

klas-lindberg_pa_-portal

– Och jag säger inte att den lunch andra gör är sämre, det måste få finnas variation. Men den lunch vi gör är väldigt bra. Dessutom ska vi börja samarbeta med en kostrådgivare, för att se om vi kan kombinera det vi lägger på tallriken så att det ger ännu mer näring och energi – sådant tycker vi är superspännande, säger Klas medan vi äter lunchrätten Havets wallenbergare som är panerad i panko.

Den smakar ljuvligt. För att inte snacka om rabarberefterrätten som nästan är ännu bättre. 

ANNONS

En annan aspekt är folks scheman: I en tid när många inte jobbar nio till fem längre, åtminstone inte i centrala Stockholm, måste det finnas möjlighet att njuta av en lång måltid på andra tider än efter klockan sex på kvällen.

Ställen som Bobergs matsal uppe på NK:s översta våning, på den asiatiska krogen Farang eller på Hantverket strax norr om Humlegården är tre exempel där du får en lunch med en hel del personlighet och där rätterna är fler än en.  

För alla som inte har tid med middag

På den nyöppnade krogen Symbios har man också valt att satsa på lunchen. Dels för att de kan och vill och dels för att de tror att alla inte har tid att äta middag ute.

– Den här stan växer och fler behov uppstår. Alla kanske inte kan eller vill satsa mest på kvällens måltid och då blir lunchen ännu viktigare, säger krögaren Jesper Kvarnefält och ställer ner den första av tre rätter som ingår i deras lunchpaket på bordet.

Samma höga kvalitet hela dagen

Jesper Kvarnefält

I Pet Sounds Bars gamla lokaler på Södermalm de upp portarna 11.30 för att servera vad de kallar för en bättre affärslunch. Och det är svårt att säga emot. Dagen vi är på besök får vi en sparrisanrättning som amuse-bouche, lammtunnbringa till huvudrätt och en kaka med inkokt rabarber och vispad grädde, i all sin enkelhet säger kocken och ler, till efterrätt.

Lammtunbringa med bakad purjolök, mynta och ärtor funkar mer än väl som lunch.

Lammtunnbringa med bakad purjolök, mynta och ärtor funkar mer än väl som lunch.

– Vi vill att det ska finnas en röd tråd i det vi gör, med samma höga kvalitet hela dagen, säger Jesper.

Vi som gillar att sitta lite längre på lunchen tackar och tar emot. Och alla dem som har bråttom på lunchen med ändå vill ha något gott och nyttigt har redan hundratals ställen att välja.

Symbiosgänget lagar lunch med samma omsorg som sin middag.

Symbiosgänget lagar lunch med samma omsorg som sin middag.

Sex krogar som satsar på lunchen

Här lägger du lite mer tid och pengar på att käka mitt på dagen:

  1. Symbios Förvandlingen från Pet Sounds bar/ Almost Famous är total. Lokalen är ljus, fräsch och gatan är närvarande på ett helt annat sätt. Och vi vågar dessutom påstå att det är en av stans mest prisvärda luncher: mindre än 250 för tre vällagade och moderna rätter.
    Adress: Skånegatan 80
  2. Portal Är du beredd att lägga 150–200 kronor på en rätt behöver du inte tveka. Stabila, nordiska rätter med råvaror från ställen med namn som indikerar att de ligger långt ute på landet. Adress: S:t Eriksplan 1, Vasastan.
  3. Bobergs matsal Lunch à la carte på översta våningen. Mossigt eller underbart? Vi väljer det sistnämnda. Här uppe, i regi av mästerkocken Björn Frantzén kan du till exempel välja trerätterslunch med tillhörande vinpaket. En trerätters här kostar nästan 400 kronor och med vin­paketet till blir detta en av de dyrare luncherna du kan unna dig i den här stan. Adress: Hamngatan 18–20, City.
  4. Hantverket För en dryg 300 kronor får du en trerätters husman på en krog som gör skäl för sitt namn. Köksmästaren Stefan Ekengren kallas ibland för världens äldsta kock – så om någon borde kunna husman så är det väl han? Adress: Sturegatan 15, Östermalm.
    (Ps. funkar inte Hantverket finns alltid Operakällarens Bakficka som också är bra på lyxig husman, precis som Den Gyldene Freden).
  5. Matbaren Michelinlunchen är sällsynt i Stockholm men här kan du faktiskt käka på en stjärnkrog som håller öppet mitt på dagen. Har du inte tänkt på att boka bord så finns alltid plats i baren och menyn ändras från dag till dag precis som priserna. Men det kostar en del – räkna med minst 500 kronor. Adress: Södra Blasieholmshamnen 6, City.
  6. Farang Lunch behöver inte vara kött sås och potatis för att vara stabil. På Farang får du en exrättersmeny mitt på dagen för 575 kronor. Dyrt såklart, så stressa inte här och låt lunchen ta den tid den förtjänar. Adress: Tulegatan 7, Vasastan.
Symbios, Skånegatan, Stockholm, Sverige