Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Brasiliens Beyoncé gästar queerfilmfestivalen

Brasiliens Beyoncé gästar Cinema Queer och uppträder på Backdoor.
Brasiliens Beyoncé – Linn Da Quebrada – gästar Cinema Queer och uppträder på Backdoor.

Sverigepremiär, cirkusakter och Brasiliens Beyoncé på scen. Det är några av höjdpunkterna när filmfestivalen Cinema Queer går av stapeln i Stockholm i veckan.

ANNONS

Cinema Queer är landets största internationella queerfilmfestival. Festivalens syfte är att bredda det heteronormativa biografutbudet i landet och erbjuda Stockholmspubliken en stor variation av queerfilm.

Fokus på latinamerikansk hbtq-film

På tisdag är det dags för den åttonde upplagan och den här gången är festivalen en dag längre än tidigare. Den 25-30 september visas över 70 filmer på sju platser runt om i Stockholm.

Fokus ligger det här året på latinamerikansk hbtq-film i samarbete med Panoramica, Stockholms latinamerikanska filmfestival. Med flera gäster från regionen skildras hbtq-personers liv och erfarenheter i filmer och samtal.

Cirkusakter och Sverigepremiär på invigningen

Själva invigningen blir något utöver det vanliga. Platsen är nämligen ett cirkustält som kommer att placeras mitt i Tantolunden på Södermalm.

Där bjuds det på cirkusakter såväl som Sverigepremiären för den Filippinska filmen Chedeng and Apple av regissörerna Rae Red och Fatrick Tabada.

Brasiliens Beyoncé uppträder

Festivalen får också besök av den internationella artisten Linn Da Quebrada, som har kallats Brasiliens Beyoncé.

Texterna på Da Quebradas senaste album riktar kritik mot det Brasilianska machosamhället och har liknats vid en transversion av världsstjärnans Lemonade.

I dokumentären Tranny Fag (2018) får vi följa hennes resa och kamp, som svart transkvinna från ett av São Paulos mest utsatta områden. Efter visningen den 29 september uppträder hon live på klubben Backdoor.

Kolla in hela programmet här.

ANNONS

När: 25-30 september
Var:  Dansstudion, Katarina Södras gymnastiksal, Retro Sofo, Teater Pero, Klarabiografen, Garaget, Backdoor

Fakta

Festivaldirektörerna tipsar: Tre andra höjdpunkter

 1. Träffa Mr Gay Syrias grundare
  Den internationellt uppmärksammade skönhetstävlingen Mr Gay Syria ämnar sätta mänskliga rättigheter för hbtq-flyktingar på agendan världen över. Nu kommer initiativtagaren och aktivisten Mahmoud Hassino till Stockholm för att prata om dokumentären Mr Gay Syria som handlar om honom själv. Hassinos aktivism började med det skrivna språket och resulterade i Syriens första HBTQ+ magasin på internet, Mawaleh. Numera har han bytt spår och använder sig av film som medium för att belysa HBTQ+-flyktingar. Mahmoud är bosatt i Berlin och fortsätter att arbeta för att belysa hbtq-flyktingar världen över. Träffa honom efter visningen av Mr Gay Syria.
  När: Söndag, 30 september, klockan 14.30
  Var: Teater Pero
 2. A Deal With the Universe med regissörsbesök
   Regissören Jason Barker kommer till Stockholm för den nordiska premiären av A Deal With the Universe (2018). Filmen om hans egen resa, som en av de första transmännen att bli gravid, ger en unik inblick i den transfobi och diskriminering som transpersoner möter på daglig basis. Barker medverkar även i ett samtal om sina erfarenheter efter visningen.
  När: Söndag, 30 september, klockan 12
  Var: Teater Pero
 3. Latinamerikanskt fokus
  Cinema Queer har i år fokus på queerfilm från de latinamerikanska länderna med en rad filmer och perspektiv från regionen. Missa inte Chavela som handlar om den legendariska mexikanska sångerskan Chavela Vargas som var öppet homosexuell redan på 1920-talet och skakade världen med sin starka röst och kontroversiella låttexter.
  När: Torsdag, 27 september, klockan 20.00
  Var: Dansstudion

 

Stockholm, Sverige