Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Tempo firar 20 år – visar film på kinakrog

Filmen Searching for general tso letar efter ursprunget till den populära kinesiska marinaden
Searching for General Tso visas 5 mars kl 18.00 på restaurang Chong Qing.

Tempo dokumentärfestival fyller 20. Då kan du se filmer om Sovjet, Raggare och hur det är att växa upp i ett land som inte egentligen finns.
Dessutom tar de ett helt nytt grepp och visar filmer om mat på krogen.

ANNONS

Den 20:e upplagan av Tempo rullar ut mattan med start 4 mars. Melissa Lindgren, konstnärlig ledare för festivalen pratar om årets tema, arv.

– Det är lite speciellt att fylla 20 år. Vi är ju nästan en etablerad institution nu och har ett eget arv att förvalta, men ser också att vi får en allt viktigare roll. För när annan kultur blir allt mer likriktad blir svårare att hitta en plattform för det smala. Där är vi en viktig aktör.

Brett utbud av smal film

Tempos program, som förutom filmer också handlar om berättelser med ljud, utspelar sig på 22 olika ställen runt om i Stockholm. Men trots att festivalen är utspridd ser de sig som en mötesplats.

Samtalet är ju en brist i samhället

Melissa Lindgren

– Ja, vi är en fysisk mötesplats för filmskapare och publik. Vi satsar väldigt mycket på samtalet innan och efter filmerna. Just samtalet är ju en brist i samhället nuförtiden. Men här väjer vi inte för de svåra frågorna och de personliga mötena – det känns väldigt viktigt för oss.

Temat arv genomsyrar också årets filmer på olika sätt; det  biologiska, det privata och det samhälleliga arvet.

Ett exempel är arvet efter Sovjetunionen i Werner Hertzogs Meeting Gorbatjev eller arvet efter Franco-regimen i Spanien skildrat genom filmen The Silence of Others, av regissörerna Almudena Carracedo och Robert Bahar. Bland svenska bidrag syns invigningsrullen Raggarjävlar av Sebastian Ringler, en film som visar en helt ny generation raggare i Sverige. En annan sorts arv.

Raggarjävlar inviger Tempofestivalen 2019

Raggarjävlar inviger Tempofestivalen 2019

Film och mat på krogen

Ändå är det något helt annat som Melissa Lindgren särskilt rekommenderar i år.

ANNONS

– Vi har en helt ny sektion i år som heter Reality Bites som handlar om matdokumentärer. Då har vi också arrangerat med  mat till filmvisningen; När vi visar filmen In Search of General Tso så sker det på restaurangen vi visar på Chong Qing i Liljeholmen, en av mina favoritkrogar.

I samma andra visar de Chef Flynn, en dokumentär om ett amerikanskt kockunderbarn. Då  samarbetar Tempo med kockskolan i Stockholm som kommer leverera finare canapéer till filmvisningen.

Bilden kommer från filmen Transnistrien

Såhär är det att växa upp i Transnistrien, filmen visas på 2019 års upplaga av Tempo.

Och ett sista tips inför festivalen? 

– Transnistra är en film av den svenska regissören Anna Eborn, den handlar om ett gäng ungdomar som växer upp i Transnistrien – en enklav i Moldavien som är ett eget land, fast inte officiellt erkänd som stat. Den tycker jag är helt fantastisk.

Läs mer om Tempo och köp biljetter här.

Fakta

Lyssna i bastun

Årets Tempofestival pågår mellan 4 och 10 mars. Temat är Arv.

Totalt visas över 100 filmer på 22 olika platser i stan.

Förutom att visa film fokuserar Tempo också på ljudberättelser på olika sätt. Bland annat kan du besöka Finlandsinstitutets bastu mitt i stan där berättelser ljuder ut högtalarna samtidigt som du svettas bort smuts, stress och annat som ska bort. Läs mer om ljudbastun här. 

 

 

Stockholm, Sverige