Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Gatufestival intar södra Stockholm

Gatuartister belägrar södra Stockholm under tre dagar.
Gatuartister belägrar södra Stockholm under tre dagar.

Gatuartister belägrar södra Stockholm under tre dagar. Stockholm street festival byter Kungsträdgården mot Bagarmossen, Skärholmen och Medborgarplatsen.

 Stockholm street festival bjuder på det mesta när det gäller gatuartister och gatukonst. Södra Stockholm kommer berikas med inslag från hela världen i skepnaden av allt från clowner till en poetisk levande staty. Och allt är gratis, även sådant som besökarna själva kan prova på.

På lördag hålls den i Bagarmossen, på söndag i Skärholmen och på onsdag avslutas festivalen vid Medborgarplatsen.

Fakta

Tid & plats

Bagarmossen, 14 juli 12:00 till 18:00

Skärholmen, 15 juli 12:00 till 18:00

Medborgarplatsen, 18 juli 12:00 till 18:00

”Viktigt att det är gratis”

Thorsten Andreassen, som var den som startade festivalen menar att det är ett passionsprojekt  som för hans del började när han blev ilsken när en gatuartist fick böter för att han uppträdde i Stockholm.

– Jag tycker att det är viktigt att det är gratis, att det blir en festival för alla. Vi vill placera kultur i det publika rummet. Det görs för lite sådant i Sverige.

Alla passar inte alla

Andreassen har svårt att peka ut höjdpunkterna under årets festival. Han själv är ute runt om i världen och scoutar artister och har svårt att favorisera.

– Alla passar inte alla. Det är en stor del av vad jag gillar med gatuartisteri. Det är en generös konstform. Gillar man det så kan man ge en slant efteråt, gillar man det inte så är det bara att gå. Man får se om man tycker att det är värt det och behöver inte betala annars eller om man inte har råd.

Barn får göra ”walk of fame”

Till slut nämner Andreassen ändå en personlig favorit, Fermin Mora.

– Jag blev fullständigt knockad när jag såg honom på en festival i Katalonien. I början kan det var svårt att förstå vad han gör, men det brukar sluta med att alla står och älskar det.

Det är inte bara vissa artister och platsen det hålls på som är nytt för i år. Även bland aktiviteterna som besökarna får utföra finns ett tillskott.

– Vi tänker ha en “walk of fame” som barnen som kommer hit får skapa. De ska alltså själva få rita en stjärna med gatukritor som de får skriva sitt namn i. Jag ser fram emot att se en lång rad med sådana stjärnor.

ska%cc%88rmavbild-2018-07-12-kl-13-25-10

 

Medborgarplatsen, Stockholm, Sverige