Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Turkisk konstnär visar Stockholm – ur datorernas perspektiv

Refik Anadols Latent History
Refik Anadols Latent History visas på Fotografiska.

Refik Anadols Latent History visas nu på storbild på Fotografiska. Genom verket får betraktarna se en annan bild av Stockholm ur datorernas perspektiv.
Det blir en resa genom tid och rum, som också utmanar fantasin om hur staden kunde ha sett ut.

ANNONS

Refik Anadol är en flerfaldigt prisbelönad konstnär, designer och regissör som arbetar med platsspecifika, digitala visuella konstverk som bygger på insamling och tolkning av data och dataströmmar.

Enligt honom blir resultatet en slags resa i tid och rum som tolkar vad som skett och skapar scenerier om vad som kunde ha hänt.

Nu kommer han till Stockholm för att visa sitt verk Latent History, som porträtterar den svenska huvudstaden, på Fotografiska.

Bygger på info från arkiv och foton från sociala medier

Verket är en datorernas tolkning av information från Stockholms stads arkiv Stockholmskällan och Riksantikvarieämbetets arkiv K-samsök, men bygger även på foton från sociala medier.

– Vi undersöker bland annat de fotografiska minnena från de senaste 150 åren och ger betraktaren en chans att få ta del av något helt nytt. En tolkning av det moderna Stockholms framväxt, en källa till information som legat latent och väntat. I Latent History avtäcks det gamla som annars skulle fortsätta finnas obearbetat och osett i mörka arkiv. Individer och kollektiv, kroppar och platser som tillsammans skapat staden som ni känner den idag, berättar Refik Anadol.

Latent History projiceras på den 55 meter långa och 3,5 meter höga bildskärmen i Fotografiskas stora sal.

 

När: 7 juli till 25 augusti
Var: Fotografiska, Stadsgårdshamnen 22

ANNONS
Fotografiska, Stadsgårdshamnen, Stockholm, Sverige