Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Stockholms största teatrar i unikt samarbete

Häxjakten är en pjäs av Arthur Miller nu sätts den upp på Elverket som ett samarbete mellan Dramaten och Stadsteatern
Häxjakten – en jakt på det som skrämmer oss som grupp.

Dramaten och Stadsteatern slår sina påsar ihop och sätter upp föreställningen Häxjakten av Arthur Miller på Elverket.

ANNONS

Folkets teater, Stadsteatern och den traditionstunga Dramaten sätter upp en pjäs ihop. Det är Arthur Millers Häxjakten från 1942 som spelas på Elverket med premiär i september.

Biljetterna släpps redan 17 april

Alexander Mørk-Eidem står för regin. Han är mannen som slog igenom på Stockholms stadsteater och som numera är knuten till Dramaten.

Vissa tar avstånd och vissa vänder bara bort sitt ansikte

Alexander Mørk-Eidem

I ensemblen har 19 skådespelare från båda teaterhusen. Där syns bland andra Andreas Kundler, Karin Franz Körlof, Shanti Roney, Ellen Nyman och Shebly Niavarani.

Arthur Millers berättelse är inspirerad av häxrättegångarna i amerikanska Salem 1692 men skrevs som en spegling av kommunistförföljelsen i USA på 1950-talet.

 – Jag är inte ute efter att peka ut vilka som är onda eller som bär ansvaret. Jag är intresserad av vilka mekanismer som finns och som får oss att reagera på olika sätt. Vissa deltar i häxjakterna, vissa tar avstånd och vissa vänder bara bort sitt ansikte, säger regissören i ett pressmeddelande. 

Fakta

Masshysteri och maktberusning

Häxjakten är berättelsen om hur en händelse kan få fruktansvärda proportioner. Om masshysteri, maktberusning, och vad som händer när alla räddar sig själva och ingen vågar säga stopp. Arthur Miller inspirerades av häxrättegångarna i amerikanska Salem 1692 och skrev Häxjakten som en spegling av kommunistförföljelsen under McCarthy-eran i USA på 1950-talet.

Källa: Stadsteatern
Brasserie Elverket, Stockholm, Sverige