Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Björn från Vasastan är äldst på Vårsalongen

bjornpeterson
Björn Peterson gör en ovanligt sen debut på Liljevalchs.

Efter år av refuseringar var Björn Peterson beredd att kasta in handduken.
Nu debuterar han som konstnär på Liljevalchs vårsalong – 91 år gammal.

ANNONS

Årets konkurrens var hårdare än någonsin. Så när den före detta grafiske formgivaren Björn Peterson tog emot beskedet att han kvalat in som en av 136 konstnärer att ställa ut på årets Vårsalong var det med viss förvåning.

– Det kändes bra att juryn inte visste vilka som sökte in när de tittade på verken. De har inte tagit in mig för att de ”tycker synd om gamlingen”, säger han.

Studerade medicinböcker

Verket som består av fyra sammansatta målningar symboliserar människans fem sinnen – syn, hörsel, känsel, lukt och smak. Inspirationen har han fått från medicinböcker på Karolinska institutets bibliotek.

– Jag satt och studerade bilder av tungor och DNA-spiraler. Sen tog jag foton och försökte att smälta ihop dem med mitt måleri. Då blev det så här, säger Björn Petersson och visar upp målningen i sin våning på Rödabergsgatan.

Har ateljé i lägenheten

Lägenheten som ligger ett stenkast från Torsplan liknar ett konstgalleri. På väggarna finns målningar av både Agnes Cleve och Halmstadgruppen, men också alster från Björn Peterssons tid på Konstfack under 40-talet. Verken har Björn ropat in på auktioner tillsammans med sin fru Britta, som gick bort 2006.

Även om Björn målat så länge han kan minnas var det Britta som fick honom att plocka upp måleriet på allvar igen.

– När vi hade några långsamma månader i firman på 70-talet sa hon: Fundera inte på det, sätt dig och måla istället.

I ett rum med utsikt över det bombastiska Norra Tornet ligger Björns hemmaateljé. Här tillbringar han de flesta förmiddagar med sitt målande. Men konstverken hamnar sällan på väggen, utan får snällt vila i backar på golvet.

– Jag har inte plats helt enkelt.

ANNONS

Kanske söker igen

Det är inte första gången som Björn Petersson söker in till Liljevalchs. Under åren har han blivit refuserad fyra eller fem gånger. Men skam den som ger sig.

– Jag tänkte att de kanske skulle hugga den här gången, och det gjorde de.

Hur ser du på att du nu debuterar som 91-åring?

– Det känns väldigt bra. Och jag kan definitivt tänka mig att söka igen. Jag har redan börjat fundera på mitt nästa bidrag.

Vasastan, Stockholm, Sverige