Vernissage 25 meter under marken – Allt om Stockholm
En del av uställningen Journal i KTH:s reaktorhall.
En del av uställningen Journal i KTH:s reaktorhall.

Vernissage 25 meter under marken

Utställning 

Efter en olycka tappade Jenny Wiklund minne och rumslig uppfattning. Resan in och ur det tillståndet har blivit en stor utställning som nu visas i KTH:s gamla reaktorhall 25 meter under marken.

ANNONS

I bergrummet under KTH, där landets första kärnreaktor var igång mellan 1954 och 1970 har en ny utställning vernissage på tisdag 12 september.

Oändligt tillstånd

Utställningen Journal tar avstamp i en mycket personlig upplevelse: en frontalkrock på cykel för 17 år sedan . Efter olyckan vaknade konstnären Jenny Wiklund upp med ett förlorat både minne och rumslig orientering.

– Det var som att befinna sig i ett oändligt tillstånd, allt som fanns var platsen jag var på men tiden var utsträckt och kroppen kunde inte säga någonting om rummet.

Allt Jenny kunde få fram var en sifferkombination som hon upprepade gång på gång på sjukhuset. Det visade sig vara telefonnumret till hennes pappa.

Kommer ihåg känslan av att tappa minnet

Trots att tillståndet inte varade särskilt länge minns hon hur det kändes att inte minnas och att inte veta om hon stod upp eller låg ner.

– Det tillståndet var en kort exposé men de senaste 14 åren har jag jobbat på de här konstverken som beskriver de olika diagnoser som jag upplevde under den tiden från att jag vaknade upp från olyckan tills att jag var återställd.

Konst av diagnoserna

De diagnoserna bland annat amnesi (minnesförlust) klaustrofobi och schizofreni eftersom under den tiden hon med hjälp av andra skulle försöka få tillbaka sin självbild, fick så många olika versioner.

Resultatet är en rad skulpturer och installationer som nu efter 14 års arbete för första gången visas i sin helhet.  Arbete kring människans kropp och minne har hon gjort i samarbete med fem olika akademiska institutioner.

Nedstigning 25 meter under jord

Journal har vernissage den 12:e september kl 18-22. Nedstigning via trappa vid Drottning Kristinas väg 51. Allmänheten har därefter möjlighet att besöka utställningen till den 2:a oktober.

 

Detta är propriseption

Proprispetion är varje människas förmåga att kunna avgöra de egna kroppsdelarnas position, vilket är en del av ens kroppsuppfattning. Detta fenomen kallas även djupsensibilitet och är nödvändig för att kunna hålla balansen. För att kunna detta använder sig kroppen av en särskild sorts receptorer, proprioceptorer.

Källa: Wikipedia

Våra bästa helgtips direkt 
i mejlen – varje fredag!

Fler liknande artiklar

I dagarna har en temporär konstinstallation satts upp på Västerbron och Långholmen
Utställning

Hon ligger bakom gerillakonsten på Västerbron

Gatukonstnären Frida Stiil Vium (NADA) flyttar in på Magic City
Helgtips

Nya gatukonstnärer intar populära Magic City

Måleriyrkets museum
AOS utforskar

Museum stänger vid Zinken – finns inga pengar

Nu kan du se ett verk av den prisbelönta 3D-konstnären Juandrés Vera i Gallerian
Utställning

Känd gatukonstnär skapar 3D-konst i Gallerian

Nu öppnar utställningen Couturens hemligheter på Sven-Harrys
Stil

Besök couturens slutna värld på Sven-Harrys

Utställning

Kollagekonstnär ställer ut på Taverna Brillo