Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Glöm Brexit – prova British så in i Norden

Brittiskt mode har påverkat oss länge
Brittiskt mode har påverkat oss länge

Brittiskt mode har påverkat oss sedan medeltiden.
Ny utställning på Nordiska museet visar hur.

ANNONS

Punken, paisleymönstret och pyjamasen är alla brittiska modeföreteelser på något sätt. På Nordiska museets nya utställning, British så in i Norden, är ambitionen att visa hur vi på hemmaplan influerats av vad som hänt i Storbritannien.

Och det började redan på medeltiden.

– Vi importerade ylle, något som började redan på 1300-talet och sedan har handelskontakterna och vårt intresse för brittiskt fortsatt. Det finns liksom en nedärvt kvalitetsstämpel att det som kommer därifrån är bra, säger curatorn Helen Persson.

Britter i kvadrat

Britter i kvadrat

Hon menar att man bara behöver gå till sin egen garderob för att garanterat hitta brittiska plagg; något i tweed, en kostym, en cardigan eller en pyjamas.

Är pyjamas verkligen engelskt?

– Inte från början, utan det härstammar från ett indiskt ord. Men engelskmännen har varit bra på att ta in saker och paketera om det som sitt för att sedan exportera det vidare. Detsamma gäller paisleymönstret som från början kommer från Persien.

Flera tydliga exempel är 60-talet då engelsk shopping satte standarden, då butiker i London öppnade upp för att plocka det du ville ha från galgar, istället för att köpa över disk.

ANNONS

– Det var på den här tiden som ungdomar började åka till London för att upptäcka en ny värld. De tog med sig massor av inspiration hem, både mode och musikmässigt.

Sedan har vi på hemmaplan varit duktiga på att ta det brittiska och göra det till vårt. Helen Persson menar att flera av våra främsta designers och modeskapare utbildat sig på skolor i England.

Finns det nutida exempel på hur Storbritannien påverkar oss?

– Just nu handlar mycket om hållbarhet och där går britter som Stella McCartney och Vivienne Westwood i bräschen.

Utställningen har premiär fredag 29 mars.

Nordiska museet, Djurgårdsvägen, Stockholm, Sverige