Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Mårten Nylén tränar ninjor

Kändistränaren Mårten Nylén förvandlade gympalektion till ninjalektion. – Flera av eleverna sa att detta var det roligaste passet de gjort någonsin, säger Mårten Nylén.

Kändistränaren Mårten Nylén är aktuell som expertkommentator i nya hinderbanetävlingen Ninja Warrior. Inför premiären på Kanal 5 höll han ninjalektioner på Alfaskolan i Solna där barn i skolans alla klasser deltog.
– Jag byggde upp en ninjabana i gympasalen och försökte göra den så lik banan i Ninja Warriors som möjligt. Banan i programmet är självklart mer avancerad och byggs för dyra pengar men jag byggde en bana av det som fanns.

”Jag ville inte komma dit med världens svåraste hinderbana”

Eleverna fick bland annat hoppa mellan mattor i ett så kallat femstegshinder. De fick hänga i ringar, klättra och springa.
– I den riktiga banan är deltagarnas första hinder femsteget där de ska hoppa mellan fem plattor ovanför vatten. Ramlar de ner åker de ut. Barnen fick hoppa mellan mattor i stället. Jag ville ju inte komma dit med världens svåraste hinderbana. Träning ska vara enkel och rolig. Alla ska kunna vara med samtidigt som de ska känna att de utmanas på en lagom nivå.

Har skrattat hela dagen

Ninjalektionerna fick positiva reaktioner och barnen var nöjda och nu känner sig Mårten inspirerad och vill åka ut till fler skolor.
– Vi har skrattat hela dagen, min röst är helt borta. Flera av eleverna sa att detta var det roligaste passet de gjort någonsin. Det är jättekul att höra. När du klarar något du inte gjort förut växer du som människa. Det är viktigt. Jag kommer satsa på att få varenda ungdom i Sverige att tycka att det är roligt att röra på sig.

”Ninja-style”

Mårten kommer från en idrottsfamilj och har många år inom kampsport bakom sig. Han är extremt morgonpigg, spänstig som få, äter superhälsosamt och lägger stort fokus på att ha en positiv livsinställning. Mårten säger själv att han lever ”ninja-style”.
– Jag älskar att hoppa och studsa, folk kallar mig för en gummiboll. Jag kan lätt göra ett stillastående hopp 1,40 upp i luften utan ansats. Jag är på gymmet klockan fem 99,9 procent av årets alla dagar och jag varken dricker eller röker.

Ge mig dina 3 bästa ninjaråd
– För mig är inte en ninja den som har störst biceps eller kan hoppa högst. Det handlar om inställningen till livet.  Därför blir första rådet att ta vara på livet. Tid är det enda vi har. Värdera den och gör de saker du vill. Andra rådet är att ta hand om dig själv. Kombinera träning med vila och mental balans. Sista rådet är att våga vara dig själv. Jämför dig inte med andra. Ninja-style är att stå för den du är.

Får Ninjor äta pizza?
Jag skulle aldrig göra det men jag tycker inte att det är fel, så ja, ninjor får äta pizza. Men det handlar om att skapa balans i livet. Man ska ju inte bara äta pizza.

Alfaskolan, Gustav III:s boulevard, Solna, Sverige