Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Stenhård baletträning från USA intar gymmen

Barre
Sandra Eriksson testar träningsformen barre.
Sandra Eriksson testar träningsformen barre.
Sandra Eriksson testar träningsformen barre.

Efter HIIT-träning, cirkelträning och antigravity yoga – nu kommer nästa träningstrend, barre.
Östermalms första renodlade barre-studio har just öppnat och Mitt i Stockholm drog dit för att testa.

Träningsformen barre som ursprungligen kommer från USA har under året spridit sig till Stockholms dans­skolor och nu även till yoga- och pilatescenter samt gym i innerstan.

Förra veckan öppnade dessutom Sveriges första renodlade barre-studio här på Östermalm. Mitt i Stockholm drog dit för att testa en klass.

Kalifornienfödda Lara Golay som driver träningsstudion Barre Mode Studios på Vallhallavägen 55 leder oss ner till en spegelfylld sal med en ­balettstång längs väggen.

– Barre-träning är enormt i USA och i Kanada och nu har det kommit till London också. Jag provade det för ­första gången i USA för fem år sedan ungefär, säger Lara Golay som tränat balett sedan tre års ålder och tävlat i konståkning.

I Stockholm är konceptet relativt nytt och eftersom det finns många olika metoder och filosofier kring träningsformen kan programmet variera från ställe till ställe.

– Här försöker folk fortfarande förstå vad barre är. Men det finns ett stort intresse för det och jag tror att det bara är en tidsfråga innan det blir stort här.

Sitt eget barre-program beskriver Lara Golay som högintensivt med klassiska balettrörelser, funktionell träning och influenser från pilates och yoga. Du behöver inte ha danserfarenhet.

– Hela passet är som en konditionsfest, dessutom kommer vi åt muskler som man normalt inte gör med annan träning, säger hon.

Vi börjar i vad balettinsatta skulle kalla första position med fötterna platt mot marken och jobbar oss ner i en plié. Sedan går vi upp på tårna och gör samma sak. Så fortsätter det med olika balettrörelser efter varandra, ibland med lätta vikter i händerna, allt medan Lara Golay instruerar.

Och hon skojar inte. Ynka 15 minuter in i passet har mina ben börjat darra av ansträngning och då tränar jag ändå fyra, fem dagar i veckan.

Efter 25 minuters jobb vid balettstången är det svårt att få bort den brännande känslan i lårmusklerna. Coreträningen på mattan är därför lika med lycka och femton minuter senare är det dags för stretching.

– Bra jobbat allihop, känn er stolta över vad ni åstadkommit i dag, avslutar Lara Golay.

Jag lämnar lokalen, utmattad men nöjd. Nu är det bara att vänta på träningsvärken.

Fakta

Här kan du testa barre

Yogaire på Grevgatan 16 (Östermalm) har Barreconcept, Barre baby och Flamenco Barre.

Stockholms pilates center på Surbrunnsgatan 44A (Vasastan) har barreklasser och beskriver det som en fusion av balett, fitness och pilates.

Base23 Stockholm Dance Academy på Jungfrugatan 23 (Östermalm) har klassen Pilatesbarre.

Sats började med barre på utvalda center den 31 augusti. Nu finns klassen på Sats S:t Eriksbron, Stureplan, Odenplan, Spårvagnshallarna samt Medborgarplatsen.

Buteljgatan 29, 117 43 Stockholm, Sverige