Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Vill du få hög status – skippa lyxbilen och börja träna

Träning och hälsa
Att träna regelbundet är en viktigare statusmarkör i dag än för tre år sedan, enligt 53 procent av stockholmarna som tillfrågades i Sifos undersökning.

Att träna regelbundet och äta hälsosamt har högre status för Stockholmarna än klassiska statusmarkörer som att bo lyxigt och att äga en fin bil. Det visar en sifo-undersökning som Friskis&Svettis Stockholm låtit göra bland drygt 1 000 stockholmare.

– Att jobba hårt och köpa dyra saker imponerar helt enkelt inte i dag. Titta bara på vad som delas i sociala medier; vi stoltserar hellre över träningspass, hälsosamma matval och aktiviteter med familjen än över det materiella, säger Josefin Engfelt, kommunikatör på Friskis&Svettis Stockholm.

I undersökningen, där 1 002 slumpvis utvalda personer i åldern 15–79 tillfrågades, framgår att drygt varannan stockholmare (53 procent) anser att träning och hälsa utgör en viktigare statusmarkör i dag än för tre år sedan.

Men pengar innebär fortfarande status tydligen. På frågan vilka tre statusmarkörer som har högst värde där du bor svarade de tillfrågade så här:

* En god ekonomi – 52 procent.

* Att prioritera tid för vänner och familj – 37 procent.

* Att satsa på sin hälsa genom att träna regelbundet och äta hälsosamt – 35 procent.

* Att säkerställa balans mellan arbete och fritid – 28 procent.

* Ett lyxigt boende – 22 procent.

* Att satsa på karriären – 16 procent.

* En fin bil – 15 procent.

* Vet ej – 19 procent.

Stockholms stadshus, Hantverkargatan, Stockholm, Sverige