Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Åk på semmelutflykt

Detta är Sundbybergs godaste semla.
Detta är Sundbybergs godaste semla.

Semmelhelgen 2017 är här. Vi tipsar om utfykter både norr och österut om stan för att smaka på annorlunda semlor.

Fettisdagen närmar sig med stormsteg. Allt om Stockholm föreslår att du bryter invanda mönster, hoppar på ett kollektivt färdmedel och provar en semla utanför stan.

I Solna har Lokaltidningen Mitt i nosat upp en vinnare på Bullens bageri (Ankdammsgatan 36) i Solna och i grannorten Sundbyberg har juryn hittat en vinnare på Droppens bageri på Tulegatan 2.

Marsipanen hamnar under lupp

Längre ut i Norrort har redaktionen varit ute och testat Konditoriet Kardemumma, som finns i Danderyd, Täby och Upplands Väsby. Prinsesssemlan med grön marsipan, karlsbadsemlan och en wienersemla hamnar under luppen. Nymodigheterna har lite att hämta visar det sig. Läs testet här. 

Åk ut mot skärgården

Vill du åka åt helt motsatt håll har Mitt i Värmdö hittat en alldeles särskild variant av semlan på Ica maxi i Gustavsberg.

– Det är en blandning av en kanelbulle och en semla, Camilla Uhre på bageriet, en variant som till och med testats i radio med fina vitsord.
Fakta

Fler varianter

Vill du stanna kvar i stan, men samtidigt uppleva något mer än en alldaglig semla har vi följande tips:

Cremlan: På Petit France har man låtit den croissanten gifta sig med den semlan. Deras kärleksbarn: Cremlan.

Adress: John Ericssonsgatan 6

Mumlan: På SoFo Bageri & Konditori finns den så kallade Mumlan, en korsning mellan bageriets södermalmsmunk och deras semla. En friterad munk doppad i kanelsocker, med mandelfyllning och vispad grädde.

Adress: Folkungagatan 58

 Rossini-semlan: Krögaren Pontus Frithiofs Rossini-semla är fylld med spansk mandelmassa, perigordtryffel och anklevermousse och toppad med riven tryffel. Inget för den som är ute efter sötebröd (läs mer här). Den hittar du på Bakery and Deli i Tidningshuset. Adress: Gjörwellsgatan 30

 Prinsess-semlan: En hybrid mellan prinsessbakelse och semla som du hittar på Eyoshi Café i Hammarby Sjöstad

Adress: Lugnets Allé 56

 Semmelwrapen: Originalet på Tössebageriet har exakt samma ingredienser som en vanlig semla men är utformad som en wrap i stället för ett klassisk bulle. Adress: Karlavägen 7

Fakta

Stjärnkockens tips för att hetta till den lena semlan:

Alexander Sjögren häller sprit i sin hetvägg

Alexander Sjögren häller sprit i sin hetvägg

Förra året vann han brons i kock-EM. Nu lämnar kocken Alexander Sjögren stekpannorna och kastrullerna tillfälligt och delar med sig av sitt av sitt bästa hetväggstips: Whiskey från Irland.

– Irländsk whiskey är ofta mer mångsidig och fungerar bra till den varma, feta mjölken och grädden i semlan.  Även stinget av bittermandel och kardemumma är smaker som gifter sig väldigt fint, säger Alexander Sjögren.

Stockholm, Sverige