Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Ostron och aliens på ny drömbiograf

Bio Capitol nyöppnar i vår.
Bio Capitol nyöppnar i vår.

Ostron, vin och toaletter med Alien-tema.
Nya Bio Capitol är allt annat än konventionell.
Under senvåren slår S:t Eriksgatans nygamla biograf upp portarna.

ANNONS

Det har länge varit oklart vad som händer på nya Bio Capitol. Byggstrul och mögel har gjort att öppningen dragit ut på tiden.

Nu har det äntligen börjat närma sig. I april lanserar biografen sin nya hemsida och under senvåren blir det premiär.

– Allt börjar falla på plats, säger Jakob Abrahamsson på Non Stop Entertainment som tog över biografen efter en ovanligt lyckad crowdfundingkampanj.

Bistro med 35 platser

Lokalerna på S:t Eriksgatan 82 var biograf fram till 80-talet och har sedan dess använts som bland annat replokal och teaterscen. Nu ska cirkeln slutas med hjälp av gänget bakom Njuta Films och Non Stop Entertainment.

När renoveringen är klar kommer biografen ha plats för 200 gäster i två salonger. Längre fram öppnas även två mini-salonger som ska visa filmer för mindre sällskap.

Bio Capitol satsar på en mogen publik. I bistron med plats för 35-40 platser serveras mellanrätter med fokus på ”bra råvaror och rena smaker” och i salongerna kan gästerna köpa in mat- och vinpaket.

– Men ostronen får hålla sig i bistron. Maten vi serverar i salongerna blir strålande god, men någorlunda enkelt att äta utan att spilla på sig själva och andra, säger Jakob Abrahamsson.

ANNONS

Vill ha retrokvällar

Enligt Jakob Abrahamsson ligger fokus på kvalitetsfilm och han nämner Oscarsprisade ”Three Billboards outside Ebbing Missouri” och ”The Shape of Water”  som exempel på filmer som hade kunnat visas på salongen. Han berättar också att biografen kommer att bjuda på retro-kvällar med klassiker och kultfilmer.

– Vi vill specialisera oss, men på ett annat sätt än till exempel iMax-salongerna. Det är kul att se Black Panther med superljud, men vi tror också att det finns utrymme för en annan typ specialisering. Vi kommer att ha ett brett och välkomnande program men utan tonårsskräckisar och superhjältefilmer.

 Vi har tänkt på varenda utrymme och skrymsle för att skapa vår drömbiograf.

Jakob Abrahamsson

Toalett med Alien-tema

Mindre vuxet blir det på toaletterna, som kommer att inspireras av Bio Capitol-gängets favoritfilmer. Bland annat utlovas en toalett med Alien-tema och en med Totoro-tema.

– Vi gör det här för att vi gillar film och att vi är stora filmfans själva. Vi har tänkt på varenda utrymme och skrymsle för att skapa vår drömbiograf. Tema-toaletterna är en del i det.

Konkurrensen mellan Stockholms biografer hårdnar. Kommer ni att få med er publiken på tåget?

– Vi vet inte förrän vi slår upp dörrarna om folk kommer, men vi skulle inte göra det här om vi inte trodde på det. Den stora entusiasm som vi mötte i vår kickstarter-kampanj och på sociala medier är fantastisk och vi känner oss glada och lyckligt lottade. Nu hoppas vi så klart att entusiasmen slår över i verkliga världen också.

S:t Eriksgatan, Stockholm, Sverige