Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Så bränner du sista hundringen på bästa sätt

Gratiskonsert på krogen
Gratiskonsert på krogen eller vernissagerunda med vin – sätt sprätt på den sista hunkan.

Årets fattigaste helg är här. För dig som inte vill sitta hemma tipsar vi om massa aktiviteter där du roar dig för mindre än hundra spänn.

ANNONS

UTSTÄLLNINGAR

Att uppleva konst och kultur i Stockholm behöver faktiskt inte kosta -någonting. På över ett dussin museum betalar du inget inträde alls, utan kan gratis njuta av konst, arkitektur, historia och kultur. Välj mellan Armémuseum, Hallwylska museet, Moderna Museet, ArkDes, Medelhavsmuseet, Östasiatiska museet, Historiska museet, Liljevalchs och många fler.

OBS! Tillfälliga utställningar på flera av dessa museer brukar dock kosta en slant. Så kolla upp vad du har möjlighet att ta del av gratis.

Dessutom kryllar stan av gallerier med utställningar och vernissage att kika in på utan att betala så mycket som en krona. Har du tur får du till och med ett glas vin på köpet.

– Mycket folk dyker ofta upp på våra vernissage och visst kommer det gratisdrickare som vet om att det bjuds på vin och annat, berättar Jan Wallmark som driver Galleri Jan Wallmark på Rådmansgatan.

Vernissage

Få en dos kultur på museum med fri entré, eller varför inte på något galleri som har vernissage. Foto: Arkivbild

LIVEMUSIK

Flera restauranger i stan gästas med jämna mellanrum av trevliga jazzband. På Lilla Wien på Söder spelar Södra Stations Stompers varje söndag, de har även annan liveunderhållning flera dagar i veckan. På Östermalm bjuds det också ibland på jazz på Karla Café, dessutom gästas vinbaren Tyge & Sessil av band någon lördag i månaden.

ANNONS

Entrén är fri, så här kan du till priset av ett glas vin, lite snacks, en mellanrätt (eller vill du komma ännu billigare -undan – en kaffe) alltså njuta av livemusik.

– En av mina drömmar med Tyge & Sessil var ju att ha ett piano. När någon kan och vill spela blir det spontan-grejer. Men för att se till att det verkligen används så styr vi upp spelningar någon gång i månaden. Det är ett sätt för oss att skapa härlig stämning, säger Maximilian Mellfors, chefssommelier på Tyge & Sessil.

Jazz och bossa på Karla café

Seth Neuman (piano) och Stellan Ljung (kontrabas) framför jazz och bossa på Karla café, Karlavägen 71 på Östermalm. Foto: Sandra Eriksson

STAND-UP

På Big Ben på Söder skrattar du billigt. Här har man bjudit på gratis stand-up-underhållning sedan 2004. På scen blandas nya och erfarna komiker, både svenska och internationella, som testar material en trappa ned i källarlokalen. Klockan 20.00 på Folkungagatan 97 varje måndag, tisdag, torsdag och söndag utan uppehåll.

Nivån kan förstås variera, men varje söndag är det åtminstone tio komiker som uppträder så chansen är stor att många är sevärda.

Stand-up på Big Ben

På Big Ben och andra ställen kan du också kolla på stand-up helt gratis. Foto: Pressbild

UTOMHUSNÖJEN

Ett nöje som inte behöver kosta skjortan är att snöra på sig ett par skridskor och glida omkring på stans isbanor.

På Kungsträdgårdens isbana är det gratis att åka med egna skridskor, men för dig som inte har några finns det möjlighet att hyra skridskor (storlek 23–48) här. 70 spänn per timme för vuxna över 19 år och 30 spänn per timme för kidsen. Betalar gör du med kort, eller om du har det riktigt knapert
– med faktura.

Skridskobanan håller öppet måndag till fredag klockan 09-21, samt lördag och söndag klockan 10-21.

Skridskor

Snör på dig skridskorna, eller hyr för en billig peng, och ge dig ut på stans isar. Foto: Arkivbild/Anna Z Ek

 

Fakta

Tre klassiska snyltare – vem är du?

Den oinbjudna gästen

Den oinbjudne gästen

Klas Klättermustypen är egentligen en klassisk snyltare. Men hen är ju så charmigt go’ och glad att du glömmer­ att denne objudne gäst äter upp sig med varor ur din kyl. När maten har ­dukats ut blir det snart dags för ­Klätter­musen att dra vidare. ”Faderullanlej!”


Gratisdrickar-haggan

Gratisdrickar-haggan

Invigning, vip-tillställning, releasefest eller vernissage. Anledningen spelar ingen roll – den här typen tackar ja till alla event där gratis alkohol (och möjligtvis även goodiebags) serveras. Väl på plats inmundigas allt som bjuds, för att sedan lämna illa kvickt när bar­förrådet ekar tomt.


Provprenumeranten

Provprenumeranten

Ett testmedemskap hit, en provpremuneration dit. Kuponger och erbjudanden är rena guldgruvan för den som orkar leta. Så fort du måste börja betala på riktigt har du ändrat dig och avslutar abonnemanget. Sen drar du ­vidare till nästa. Titta aldrig bakåt. Bara framåt mot nästa deal.


TIPS! 3 appar för gratisprylar:

  • Wrapp (kopplas till ditt bankkort och ger dig personliga erbjudanden och belöningar som baseras på hur du handlar)
  • Freebee (prova gratis­produkter, ofta livs­medel)
  • Rabble (skickar ut gratis svampar för rengöring och många andra produkter).
Fakta

Tips: Så lagar du lyxigt med liten kassa

Kungsholmsbon Karolina Olson Haglund ligger bakom kokboken Laga lyxigt med liten kassa. Här ger hon sina bästa tips för att äta gott utan att bränna hål i plånboken:

Laga lyxigt med liten kassa.

– Leta efter skivspill, alltså bitar i charken som de har skurit lite fel och snett. Där kan man göra riktiga fynd – som  tryffelsalami och bresaola.

Ett annat tips är att fynda varor med kort datum – och att köpa lyx-varor efter storhelger.

Fattigmansmat
kan också bli
lyxig om man
förädlar råvaran

Karolina slår också ett slag för att utnyttja råvaror till max, att använda hela djuret eller grönsaken, eller att istället för att riva och äta upp en dyr tryffel göra tryffelsalt på den – då konserveras tryffeln och smakerna utvecklas i saltet. På så vis kan det användas längre och till väldigt mycket.

– Fattigmansmat kan också bli lyxig om man förädlar råvaran. Vanligt stekfläsk som är ganska billigt kan bli en delikatess om det confiteras (tillagas i ugnen i 90 grader i 12 timmar) och potatis kan bli pommes duchesse eller hasselbackspotatis.

Koncept som matlag, Cava-provningar och gourmetknytisar, där alla tar med det godaste de vet, är också bra sätt att kunna samlas kring mat och njuta av smakupplevelsen utan att kostnaden blir så stor per person, tipsar Karolina Olson Haglund.

Stockholm, Sverige