Ison och Fille blir seriefigurer i Kalle Anka

Ison och Fille jagar talanger i Ankeborg

AOS utforskar 

Ison & Fille är hårt förknippade med Stockholmsförorterna Bredäng och Vårberg. Nu har de också intagit Ankeborg, i senaste numret av Kalle Anka.
– Det är helt otroligt! Jag har svårt att tro att det är sant, säger Ison Glasgow.

ANNONS

När vi ringer upp sitter Ison faktiskt med tidningen i handen och tittar på den. Det är Kalle Anka & Co nummer 39. Han och Fille är med på omslaget, ihop med Knatte, Fnatte och Tjatte. Ison har hundnos och Fille näbb.

– Ja, de har ankifierat oss. Det är bortom kul. Det är helt enkelt en jättestor ära och ett kvitto på att allt som vi har kämpat med har lönat sig säger Ison.

Ison Glasgow och Felipe Leiva Wenger, hiphop-ikoner i Bredäng och Vårberg.

Det var Kalle Anka & Co som ringde upp de båda rapparna och frågade om de ville medverka i tidningen. Det ville de. Sedan växte serien fram i ett samarbete. Förlaget Egmont kom med idéer och utkast som Ison och Fille kom med respons på.

– Det var jätteviktigt för oss att känna att sammanhaget blev det rätta och att vi kunde stå för innehållet. Det kan vi nu, säger Ison.

”Den rappare rapparen” heter serien där Ison och Fille är med, omdöpta till Tison och Ville. De kommer till Ankeborg, för att hitta nya rapptalanger. Frågan är vem som ska vinna talangtävlingen – de tuffa mobbarna eller den ensamme killen som skriver superbra texter. Knatte, Fnatte och Tjatte rycker in för att allt ska gå rättvist till.

Dessutom innehåller numret en intervju med Ison och Fille (de verkliga alltså, utan nos och näbb). Det finns också en slangskola där man får lära sig ord som shuno (kille), gäri (tjej) och haffla (fest) – om man nu inte kunde dem innan.

För Ison är det stort att vara med i Kalle Anka inte minst för att han är en äkta serietidningsnörd. Han har slukat serier ända sedan han var liten.

– När jag kom till Sverige som lite kille var det genom Kalle Anka, Fantomen och andra serier som jag lärde mig svenska. Det var jätteviktiga. Att få vara med i samma serie som Knatte, Fnatte och Tjatte är som att få hänga med Kungen för mig, säger han.

Anna Bergström, projektledare på Kalle Anka & Co, är också nöjd med samarbetet. Idén om ett hiphop-nummer föddes utifrån tankar om språket, berättar hon.

– I Kalle Anka jobbar vi mycket med språket, med ord och med rim. Det har vi gemensamt med hiphopen. När det slog oss tänkte vi att vi måste göra en kombi!

Våra bästa helgtips direkt 
i mejlen – varje fredag!

Fler liknande artiklar

Helgtips

Vinterljus, Linda Pira och gospel

Här käkar du bäst när du julshoppar
AOS utforskar

Här käkar du bäst när du julshoppar

Ha Gröna Lund för dig själv i två timmar
AOS utforskar

Nu kan Gröna Lund bli ditt

Vinterljus i Rosendals trädgård
Helgtips

Ljusinstallationer och lammkorv på Rosendal

Krister Henriksson blir värd för årets nyårsfirande på Skansen
AOS utforskar

Krister Henriksson ringer in det nya året

Reporter Johan Thornton
AOS utforskar

12 hårda klappar att njuta av i jul