Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Hett om öronen i stans bästa bastubad

Vi testar vinterns hetaste friskvård.
Vi testar vinterns hetaste friskvård – bastbad.

Engradigt vatten och 90-gradig hetta.­ Eukalyptusångor och ryssar med bastumössa.
Allt om Stockholms Johan Thornton testar den heta friskvården – och listar sex ställen där du kan vara naken utomhus utan att bli ­arresterad.

ANNONS

Det är över nittio grader i bastun. Högst upp sitter Juri från Murmansk i en specialdesignad bastumösssa tillsammans med en landsman. Han vänder sig om och frågar om det är okej att han häller lite vatten på stenarna. Jag är för varm för att svara. Vad spelar en grad till för roll nu?

Fakta

Sex sköna bastubad runt om i Stockholm:

 1. Domarudden Kurs- & friluftsgård Okej, det är rätt långt hit. Men värt resan. Här på Dommarudden badar du i Drängsjön efter att ha värmt upp dig i en vedeldad bastu i en stuga byggd i trä. Priset är en hundring som swishas på plats. Dambastu sker fredag–söndag. Herrbastun på torsdagar, fredagar, lördagar och söndagar. Övriga dagar är det mixbastu på herrsidanLäs mer här.
  Adress: Domaruddsvägen 70, Åkersberga.
 2. Hellasgårdens bastu I anslutning till Källtorpssjön ligger Hellasgårdens bastu. Den är öppen alla dagar och har mixbastu på måndagar och fredagar då kvinnor kan basta på herrsidan om de vill. På onsdagar kör man arombastu – då är det också blandat. Det kostar 60 kronor att gå in. Läs mer här.
  Adress: Ältavägen 101, Nacka.
 3. Saltsjöbadens friluftsbad Vinte­rbastu oktober–maj. De som inte är medlemmar kan boka tider på helger. 2500 kronor i timmen, och sedan 500 extra per påbörjad timme. Bastun rymmer 10–14 personer så för att få ner priset kan du samla ihop ett digert gäng. Läs mer här.
  Adress: Torben Gruts väg 8, Saltsjöbaden.
 4. Isbjörnarnas Bastuförening I en trästuga vid Mälarens strand ligger Isbjörnarnas bastu. Här på Kaananbadet kan vem som helst komma och basta och det kostar 60  kronor per person. Läs mer här.
  Adress: Kaanans väg, Bromma (10 min från Blackebergs T-bana)
 5. Smådalarö gård Det tar 40 minuter att köra till Smådalarö gård från Stockholm C. Men så får du också hänga, basta och bada i en skärgårdsidyll. För 200 kronor i timmen och person får du vedeldad bastu. ­El-varianten är 50 kronor billigare. Läs mer här.
  Adress: Smådalarö Gård, Dalarö.
 6. Tanto Bastuförening Tantobastun är både ny och populär. Så populär att medlemsintaget till föreningen är pausad. De som inte är medlemmar kan dock komma och svettas ändå, på allmänna tider. Då kostar det en 50-lapp per person. Läs mer här.
  Adress: Tantolunden, Södermalm.

 

Här i den vedeldade bastun vid Domarudden, strax utanför Åkersberga, är det rätt bra med folk varje vecka. Bastun som mullrar varje gång ryssarna lägger i en vedklabb har utsikt över en blank sjö där en liten pump ser till att vattnet vid badstegen inte fryser till is. På trädens grenar gnistrar frosten i kvällssolen. Det är så klart, väldigt vackert och tyst på ett sätt som det aldrig är närmare stan.

Vi tassar ner för berget för att ta ett dopp i Drängsjön.

Vi tassar ner för berget för att ta ett dopp i Drängsjön. Foto: Pekka Pääkkö

Juri från Murmansk tar ett svalkande dopp i Drängsjön.

Juri från Murmansk tar ett svalkande dopp. Foto: Pekka Pääkkö

Fakta

HEJ – Ida Karkiainen i Bastu­akademien

Ida Karkiainen är riksdagsledamot för Social­demokraterna, men hon är även ersättare i den Svenska bastu­akademiens styrelse.

Ida Karkiainen, Bastu­akademien

Hur hittade du in i bastun?

– När man som jag är född och uppvuxen i Tornedalen så har i princip alla en bastu hemma. Det är en viktig del av vår kultur och vårt vardagsliv.

Du veckopendlar till Stockholm från Haparanda, men var i Stockholm bastar du?

– Tidigare fanns det en ­bastu i Riksdagshuset faktiskt, men de håller på att renovera den så då blir det inget. Nu bastar jag en gång innan jag åker ner och sen ­direkt när jag kommer hem.

Vad är det som du gillar med bastun?

– Det finns inte ett svar, utan flera. Badar du själv får du en skön stund att andas, tänka och bli ren. Det blir en själslig process. Badar du med andra uppstår ofta en fin mänsklig kontakt. Många brukar kunna öppna upp sig och prata lite mer innerligt och ärligt. Alla föds nakna och utan lagret av kläder och andra koder kanske det är enklare att mötas.
Alla kan snacka med alla

En annan sorts skönhet är att se hur de rykande kropparna tassar ner för berget för att ta ett dopp i Drängsjön.

Var det du som
tjöt som en bebis
innan?

Jag vill inte vara sämre och glider ner för stegen men när det engradiga vattnet når naveln och jag vrålar till är det är inte lika vackert.

Temperaturen närmar sig 100 grader i den vedeldade bastun vid Domar­udden

Temperaturen närmar sig 100 grader i den vedeldade bastun vid Domar­udden, strax utanför Åkersberga, men vår reporter känner sig inte särskilt het. Foto: Pekka Pääkkö

Att bada bastu är positivt för hälsan. Exakt på vilket sätt är inte helt fastställt, även om finska forskare så klart grottat ner sig i ämnet.

Det handlar om teorier om ökad blodcirkulation, lägre risk för demenssjukdomar och stroke. Men det som lirar bäst med svaren vi får inne
i Stockholms hetaste rum är att det dels är något att göra och dels något socialt – alla kan snacka med alla.

Det finns till och med inskrivet i den Svenska bastuakademien: In sauna vertias – sanningen finns i bastun.

– Men det är skönast efteråt.

Dags för augfuss!

Stammisbastaren Anders Lindgren sitter högst upp på laven. Nu har vi tagit oss till Hellasgården och här svettas han minst ett par gånger i veckan.

De andra i bastun gör precis likadant och pratar om den abstinens som uppstår om de inte får komma in i värmen några gånger i veckan. Men det handlar inte bara om att bada bastu när du är här. Du måste doppa dig i Källtorpssjön utanför också.

Fast innan dess är det dags för augfuss.

Vadå fuss? Jo, kortfattat är det en metod när en person häller olja på aggregatet och sedan med en speciell teknik vevar runt den varma luften med hjälp av en handduk. Egentligen har Hellas särskilda kvällar dedikerade till den här sortens bastu, men vi har tur.

Jonas Serrbring har med sig gäster från San Francisco och han vill gärna visa hur det går till. Så innan vi får bada sitter vi tio minuter i eukalyptusdoftande dimma medan det spelas sakral musik från en liten spelare han tagit med sig. Det blir helt tyst. Karlarna njuter.

Utan skor eller tofflor är det rätt kallt att knalla ner till vattnet – och tillbaka. En lärdom till nästa gång...

Utan skor eller tofflor är det rätt kallt att knalla ner till vattnet – och tillbaka. En lärdom till nästa gång… Foto: Pekka Pääkkö

Dags för augfuss i Hellasgårdens bastu. Jonas Serrbring vevar runt den varma luften i bastun med hjälp av en handduk.

Dags för augfuss i Hellasgårdens bastu. Jonas Serrbring vevar runt den varma luften i bastun med hjälp av en handduk. Foto: Pekka Pääkkö

”Hålla energin inom dig”

När vi väl ska doppa oss är det en bit ner till bryggan och det är lätt för en orutinerad bastubadare att bli kall om fötterna innan doppet. Dessutom får jag kritik för att jag låter så mycket.

– Var det du som tjöt som en bebis innan, säger en kvinna insvept i japansk kimono.

Hon fortsätter:

– Du borde hålla den energin inom dig, då kan du vara i längre.

Lätt för dig att säga, tänker jag.

”Tack för tipset” är orden som lämnar mina blå läppar.

Det kanske är som Anders Lindgren från Hellasgården säger: Det är skönt att ha något att längta till.

Att skrika ”helvte vad kallt” ses inte med blida ögon hos de mer rutinerade bastubadarna.

Att skrika ”helvte vad kallt” ses inte med blida ögon hos de mer rutinerade bastubadarna. Foto: Pekka Pääkkö

Att skrika ”helvte vad kallt” ses inte med blida ögon hos de mer rutinerade bastubadarna.

Hellasgården, Ältavägen, Nacka, Sverige